Мінагрополітики та Держгеокадастр презентували портал геопросторових даних
Мінагрополітики та Держгеокадастр презентували портал геопросторових даних

Сьогодні Міністерство аграрної політики та продовольства і Держгеокадастр презентували геопортал пілотного проекту Національної інфраструктури геопросторових даних. Про це повідомляє Урядовий портал. 

«Сьогодні нарешті настав день, на який ми очікували понад 20 років. Ми презентуємо революційний прототип пілотного проекту Національної інфраструктури геопросторових даних, над яким працювали останній рік. Це геопортал пілотного проекту, який передбачає можливість повної інтеграції в онлайн режимі геопросторових даних про ресурси, зокрема землю, воду, ліс та інші природні ресурси, а також інфраструктуру, дані про інженерні мережі та дороги України. Наразі портал перебуває на стадії дослідної експлуатації. Невдовзі будь-яка людина зможе зайти і за допомогою простого пошуку переглянути інформацію не тільки про природні ресурси держави, але і ознайомитись із встановленими обмеженнями, охоронними зонами чи червоними лініями. У рамках пілотного проекту вся зазначена інформація буде знаходитись у відкритому доступі», – сказав міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко.

Зараз доступ до  порталу отримує експертне середовище з-поміж держателів наборів даних, а також передбачена можливість приєднання нових держателів даних.

Унікальність системи Національної інфраструктури геопросторових даних полягає в тому, що всі дані, які будуть відображені в ній, не зібрані фізично, а інтегровані за допомогою сервісів у режимі онлайн. Наприклад, якщо у Львові будуть внесені зміни в містобудівну документацію чи оновлено місцеві ортофотоплани – це миттєво відображатиметься на Національному геопорталі у майбутньому.

До пілотного проекту увійшли 6 міст України: Біла Церква, Житомир, Львів, Маріуполь, Миколаїв і Полтава, а також Харківська і Львівська області та 75 ОТГ з різних регіонів України. Пілотний проект Національної інфраструктури геопросторових даних вже включає більше ніж 1000 наборів даних різного типу. Дані доступні як для перегляду, так і для завантаження у вільному доступі.

Наразі очікується прийняття необхідних нормативно-правових документів особливо в частині забезпечення фінансування та переходу від пілотної версії до експлуатації на національному рівні.

Міністр підкреслив, що таким чином Україна приєдналася до провідних країн Європейського Союзу, які ще створюють та розвивають власні інфраструктури геопросторових даних відповідно до директиви ЄС INSPIRE. 

Запровадження Національної інфраструктури геопросторових даних критично в національному масштабі для:

  • поетапної повної цифровізації всіх процесів та даних в Україні,
  • дерегуляції існуючих процедур,
  • відкриття інформації та створення доданої вартості до існуючих даних,
  • залучення більшого обсягу інвестицій, особливо на місцевому рівні,
  • уникнення дублювання фінансових і людських ресурсів на аналогічні роботи,
  • забезпечення ефективного державного управління та громадського контролю.

Функціонал геопорталу для широкого загалу буде оприлюднено під час «Змельного Форуму Україна 30», орієнтовно наприкінці травня, у разі збереження стабільної епідеміологічної ситуації. Повноцінне функціонування геопорталу даних дозволить прискорити економічний розвиток країни, а відкритість і доступність інформації – збільшить довіру громадян», – ідеться у повідомлені.

Нагадаємо, що названо нардепів аграрного комітету, які не голосували за закон про геопросторові дані.

 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

8 червня 2021
Експерт розповів, що включатиме комплексний план просторового розвитку громад з 1 липня 2021 року
З 1 липня 2021 року в Україні діятиме кардинально новий підхід, який імплементується у розробці планувальної землевпорядної та містобудівної...
29 травня 2021
Уряд фіналізував роботу по запуску порталу геопросторових даних — Лещенко
Кабінет міністрів України затвердив Порядок функціонування Національної інфраструктури геопросторових даних. Сьогодні уряд перебуває  на...
28 травня 2021
В Україні затвердили порядок функціонування національної інфраструктури геопросторових даних
Уряд прийнято постанову «Про затвердження Порядку функціонування національної інфраструктури геопросторових даних». Таке рішення є ще...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...