Депутати Добкіни мають бізнес-інтереси до курей та пива
Депутати Добкіни мають бізнес-інтереси до курей та пива

Михайло Добкін – людина не бідна, але мало хто з пересічних харків’ян зможуть окреслити, за рахунок якого бізнесу екс-губернатор Харківщини став заможною людиною. Про це повідомляє Depo.Харків.

Хтось зможе згадати банк "Золоті ворота", який знаходиться у стадії ліквідації, але головний бізнес-актив родини Добкіних знаходився на заході країни - це успішна птахофабрика, яка випускає продукцію під маркою "Чебатурочка".

Нагадаємо, що покійний батько Добкіна був головою наглядової ради банку, а братові екс-губернатора Дмитру Добкіну офіційно належали акції цієї фінансової установи.

Щодо інших акціонерів "Золотих воріт", то ними були харків’яни Яків Кузнєцов і Євген Черняк (не плутати з власником горілки "Хортиця"), а також вже покійний німець Вадим Вишневський і ПАТ "Володимир-Волинська птахофабрика".

Спостережну раду птахофабрики, яка має долю на українському ринку в 6%, очолює Олексій Коваленко, який був радником Добкіна. 
У Єдиному реєстрі юридичних осіб власником істотної долі вказане ТОВ "Ореола", компанія з управління активами. Засновниками цієї компанії є все той же Олексій Коваленко та Олександра Рудь.

На сайті птахофабрики вказано, що "Ореола" діє в інтересах венчурного фонду "Титул". Статутний внесок саме в цей венчурний фонд вказав у своїй декларації за 2015 рік нардеп Дмитро Добкін. Інших бізнесів ані він, ані його старший брат не вказали. Та й в ЄДР немає інформації про те, що вони є кінцевими бенефіціарами якоїсь фірми. А ось "Ореола" управляє не лише птахофабрикою.

Тож вони керують ТОВ "Луцька аграрна компанія", ТОВ "Стир-Агро М" та ТОВ "ТД "Курка-Чеботурка".

Але є в них бізнес й у Харкові, до того ж дуже відомий. Мабуть, мало хто з харків’ян не чув про пиво "Пробка", або не бачив мережу магазинів "Пивобанк". Серед засновників цих підприємств є КУА "Ореола" на чолі з Рудь та Коваленко.

Сама пивоварня "Пробка" у Дергачах записана на ТОВ "Слобожанська пивоварня". Єдиним засновником значиться КУА "Ореола". Ця ж фірма створила компанію ТОВ "Сумська 3". За цією адресою знаходиться ресторан "Пробка", а керує їм саме Олександра Рудь.



Управляюча компанія також значиться серед засновників ТОВ "Пивні магазини". Це підприємство відомо під торговою маркою "Пивопарк", а їх мережа нараховує десятки магазинів по Харкову. Ось тут в них є партнери – Павло Костильов та Нікіта Коритін. Останні також відомі, як засновники охоронного агентства "Кратос".

Є доля у "Ореоли" й у ТОВ "Фірма "Діана". Це підприємство володіє оновленим Сумським ринком. Раніше їх партнером був Даниїл Прівалов – син Харківського міського голови Геннадія Кернеса. Зараз серед засновників "Діани" також значиться Ольга Солоп – екс-менеджер НПК "Холдинг" Кернеса та власниця Кінного ринку, Олександр Коровкін – власник кількох десятків фірм, частина яких використовує телефонні номери НПК "Холдинг", а також КУА "Фінекс-капітал" Ігора Когута та Лади Крімерман. Останні також є серед засновників ТОВ "Фірма "Асканіо" - ця компанія володіє приміщенням ресторану "Нікас", яким управляє людина Кернеса.

Активи КУА "Ореола" відомі, але широкий загал не пов’язує їх з персоною нардепа та колишнього губернатора Добкіна, однак документально зв’язок є. 
Крім того, родина Добкіних має відношення до мисливських угідь на Харківщині. Серед засновників підприємств досі вказаний Марк Добкін та помічник Михайла Добкіна Роман Копилов.

Так, Марк Добкін є засновником ТОВ "Природоохоронне підприємство "Ізбитське-2" та ПП "Палювання", а Копилов – ТОВ "Високоборське" та ТОВ "Спортивний клуб мисливців та рибалок". З ще одного підприємства Марка Добкіна викреслили після смерті.

Не варто забувати й про землю та нерухомість родини нардепів, яку вони традиційно записують на обслуговуючі кооперативи. Так, маєток екс-губернатора у Лісопарку належить ОК "ЖБК "Триумф". Землю під ним незаконно безкоштовно передала міськрада, коли її очолював Добкін.

У 2008 році кооператив створили Ольга Солоп, про яку ми вже згадували в контексті Сумського ринку, та Ганна і Галина Давидови. У 2011 році кооператив був переоформлений на теперішніх власників – Аллу Добкіну (матір екс-губернатора Добкіна) та на Миколу і Анастасію Боженко. Дівоче прізвище дружини Добкіна Аліни саме Боженко. Також у 2011 році ОК "ЖБК "Триумф" набув права власності на житлові будинки, які розташовані на ділянці по провулку Тульскому. А саме на будинок загальною площею 1137 кв м, флігель загальною площею 128 кв м та винний льох площею 195 кв.м. 
Також варто нагадати й про вплив Добкіна у медійній сфері. Мати нардепа володіє 25% харківського "Сьомого каналу". Крім того, до сфери впливу Добкіна відносять сайт "Город Х". Редакторами цього ресурсу є Юлія Бордунова та Олександр Брусенцов - співробітники Департаменту масових комунікацій ХОДА за часів Михайла Добкіна. Зараз вони є співзасновниками ТОВ "Ефективний розум".

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

12 липня 2017
Генпрокуратура вимагає арешту Добкіна за махінації з землею на 226 млн гривень
Генеральна прокуратура України підозрює депутата Верховної Ради Михайла Добкіна в земельних махінаціях (за час його перебування на посаді мера...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...