ДПЗКУ потрапила у рейтинг найбільш збиткових держкомпаній в Україні
ДПЗКУ потрапила у рейтинг найбільш збиткових держкомпаній в Україні

За підсумками 2020 року багато державних компаній, серед яких і Державна продовольчо-зернова корпорація, отримали мільярдні збитки. Антирейтинг підприємств за розміром фінансових втрат склав проект «Марлін».

У рейтингу ДПЗКУ зайняла четверте місце за розміром збитків. Компанія отримала 5,8 млрд грн збитків у 2020 році. Роком раніше підприємство також було в мінусі — 1,54 млрд грн збитку.

Зазначається, що загальна сума її заборгованості перед різними партнерами досягає 29,7 млрд грн.

У свою чергу в ДПЗКУ заявили, що оприлюднена інформація не є остаточною, офіційна фінансова звітність компанії за 2020 рік буде розміщена на сайті АТ «ДПЗКУ» у встановлені законодавством строки.

Що стосується безпосередньо збитку корпорації за 2020 рік у розмірі 5,86 млрд грн, то він сформований за рахунок чинників, на які жодна управлінська команда вплинути не могла. А саме: від’ємна курсова різниця – 3,5 млрд грн; виплата відсотків по кредиту – 1,7 млрд грн, всі інші витрати компанії були стабільними.

В той же час корпорація суттєво знизила рівень збитковості в операційній діяльності. Так, якщо в 2019 році збитки в результаті операційної діяльності складали 2 707,7 млн грн, то в 2020 році вони знизились до 725,8 млн грн, тобто в 3,7 рази.

Нагадаємо, нещодавно ДБР проводило обшуки у ДПЗКУ з приводу можливого отримання хабаря одним із начальників департаментів за призначення одного з регіональних керівників.

Повідомлялося, що Кабмін 11 листопада 2020 року прийняв проєкт розпорядження про тимчасове покладення виконання обов’язків голови правління акціонерного товариства «Державна продовольчо-зернова корпорація України» на екс-депутат облради від «Батьківщини» Андрія Власенка. 

Як повідомлялося раніше, ДПЗКУ стало розмінною монетою через голосування за бюджет 2021 року. В обмін голосування за бюджет-2021 «Батьківщина» отримала квоту на призначення своєї людини керівником цього відомства — ним став екс-депутат облради цієї політсили Андрія Власенка.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

28 грудня 2021
У Мінекономіки анонсували масштабну реформу щодо держкомпаній у 2022 році
Перший віце-прем'єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко анонсувала масштабну реформу публічної власності наступного року, після якої...
29 липня 2021
СБУ викрила масштабну корупційну схему в ДПЗКУ
СБУ викрила масштабну корупційну схему в «Державній продовольчо-зерновій корпорації України» (ДПЗКУ). Колишній директор її філії...
15 червня 2021
Озвучено збитки аграрних державних компаній за 2020 рік
У 2020 році сумарний збиток 20 найбільших державних компаній України склав 27,45 млрд грн. Про це свідчить інформація, оприлюднена на порталі...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...