Рада  прийняла у першому читанні антирейдерський  законопроєкт
Рада  прийняла у першому читанні антирейдерський  законопроєкт

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму протидії рейдерству № 3774.

Як зазначається у пояснювальній записці до законопроєкту № 3774, його ухвалення необхідне для ліквідації низки прогалин, що перешкоджають належному захисту права власності і корпоративних прав в Україні.

Сьогодні чинний механізм розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність державного реєстратора не передбачає адекватних інструментів реагування на випадки, коли після незаконної реєстрації й подання потерпілою особою скарги до Мінюсту цей же об'єкт реєструють повторно.

В такому разі Міністерству юстиції доводиться або відмовляти у задоволенні скарги, або залишати рішення про її задоволення без виконання. Скаржникові ж не залишається нічого іншого, як звертатися для захисту своїх прав до суду. А це — значні фінансові й часові витрати.

Також чинним законодавством встановлено низку надмірних, на думку авторів проєкту №3774, формальних вимог до змісту скарги, що подається до Міністерства юстиції.

Приміром, скаржник обов’язково має вказати відомості, які не завжди можна знайти у відкритому доступі, або ж підготовка яких потребує залучення фахових юристів. Йдеться про зазначення норм законодавства, які порушено, даних про наявність чи відсутність судових спорів з порушеного у скарзі питання, а також вимоги щодо засвідчення копій документів, які додаються до скарги. Як наслідок — з формальних міркувань більше половини скарг не приймаються до розгляду.

Мінімізувати кількість відмов в оскарженні незаконних дій держреєстраторів і має майбутній закон. Поміж передбачених ним заходів, зокрема, такі:

1. Надання Міністерству юстиції права забороняти проведення реєстраційних дій на період розгляду скарги. Це дозволить оперативно зупиняти рейдерське захоплення, блокувати штучне створення фігури добросовісного набувача та забезпечувати належне виконання ухваленого Мін'юстом за результатами розгляду скарги рішення.

2. Усунення штучних бар'єрів для розгляду по суті скарг на реєстраційні дії (рішення). Таким чином, підлягатимуть обов’язковому розгляду практично всі скарги, що містять базову інформацію про скаржника та реєстраційну дію, яку він оскаржує.

3. Удосконалення процедури розгляду скарг, усунення положень, які дозволяли недобросовісним особам блокувати розгляд скарг, запровадження обов'язковості оприлюднення ухвалених Мінюстом рішень на офіційному вебсайті відомства.

4. Збільшення строку, відведеного для оскарження реєстраційних дій (рішень), – із 60 календарних днів до 3 місяців з одночасним запровадженням граничного строку (3 роки з дня проведення реєстраційної дії), по завершенні якого скаржник втратить право на адміністративне оскарження.

Поміж іншого, документом передбачено й додаткові запобіжники від підробки рішень загальних зборів учасників юридичної особи.

Нагадаємо, що Мін’юст запровадить захисті технічні «щити» від рейдерства.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

9 червня 2021
У Мін’юсті озвучили основні антирейдерські запобіжники для аграріїв, які будуть у новому законодавстві
Для посилення антирейдерських запобіжники для аграріїв Міністерство юстиції сьогодні працює на двох напрямках – в законодавчому, а також у...
31 травня 2021
Ринок землі: озвучено 20 схем аграрного рейдерства
В умовах ринку землі учасники будуть потребувати повноцінного масштабного захисту власності. Про це у блозі на AgroPolit.com повідомляє директор...
28 травня 2021
У Харкові викрили групу рейдерів, які завдали шкоди агрогосподарствам на 200 млн грн
У Харкові викрили угрупування рейдерів, які завдали 200 млн грн збитків агрогосподарствам. Про це повідомляє пресслужба МВС. Як зазначили к...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...