Українські агровиробники прорвалися на китайський ринок крохмалю
Українські агровиробники прорвалися на китайський ринок крохмалю

Україна встановить історичний рекорд з експорту картопляного крохмалю в сезоні-2020/21 (вересень-серпень). Про це повідомляє EastFruit.

Як зазначається у повідомленні, тільки за перші п'ять місяців поточного сезону країні вдалося експортувати майже в три рази більше цієї продукції, ніж за весь попередній маркетинговий рік. Тим часом, імпорт картопляного крохмалю в Україні різко знизився, а торговий баланс країни може вперше вийти на позитивні показники як мінімум за останні 5 років.

Тільки за період з вересня 2020 по січень 2021 року Україна змогла експортувати практично 1,1 тис. т картопляного крохмалю, тоді як за попередні сезони обсяги експорту за весь маркетинговий рік коливалися в межах 100-400 тонн.

Ключовим і практично єдиним ринком збуту українського картопляного крохмалю за кордоном в поточному сезоні став Китай, який імпортував близько 95% від усього українського експорту і вже встиг встановити новий рекорд імпорту з України. Тільки з вересня 2020 по січень 2021 року в Китай було відправлено понад 1 тис. т української продукції. З одного боку, Україна дійсно вдалося здійснити справжній прорив на китайському ринку картопляного крохмалю за останні кілька сезонів, і вже зараз можна сказати, що Китай стає основним експортним напрямом для української галузі, — повідомляє директор підприємства «Вимал» Сергій Самоненка.

За його словами,  насправді за лаштунками експорту українського крохмалю в Китай захована проблема –  українські виробники просто «викинуті» з власного ринку демпінговим імпортом з Республіки Білорусь.

Продажі на внутрішньому ринку приносять прямий збиток, і експорт в Китай — це хоч якась можливість надати економічну доцільність виробництва картопляного крохмалю в Україні», – додав він.

Однак, за його словами, поточний обсяг імпорту українського картопляного крохмалю в 1,1 тис. т має мінімальний вплив на ринок Китаю і виглядає незначним в порівнянні з імпортом з ЄС.

Якість українського крохмалю — це один з найголовніших чинників українського прориву на китайському ринку. Яскравим підтвердженням високої якості картопляного крохмалю, поставленої з України в Китай, можуть служити вже задокументовані факти копіювання упаковки нашої продукції на китайському ринку», — додав Самсоненко.

Нагадаємо, що крохмал відноситься до продуктів, євроквоти на які аграрії не використовують.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

19 червня 2022
Україна у новому МР виготовить рекордний  обсяг картопляного крохмалю
У новому МР очікується, що Україна виробить рекордну кількість картопляного крохмалю. Про це повідомила експерт Всесвітнього банку з...
21 грудня 2021
У 2021 році експорт до Китаю зріс на 20%  – Держпродспоживслужба
За 10 місяців 2021 року експорт українських товарів до Китаю зріс на 20% та склав 12% від усього українського експорту. Найбільше зростання...
9 грудня 2021
На Львівщині запустили новий крохмальний завод вартістю $7 млн
На Львівщині, у Золочівському районі, у місті Глиняни на базі «Централ Плейнс Груп» у тестовому режимі запустили в роботу новий...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...