Локдаун може сприяти припливу інвестицій в український агросектор – експерт
Локдаун може сприяти припливу інвестицій в український агросектор – експерт

Локдаун позитивно позначився на розвитку безготівкових розрахунків та інтернет-торгівлі, також він може активізувати інвестиції в сільське господарство. Про це завив радник президента з економічних питань Олег Устенко в інтерв'ю РБК-Україна.  

«Як би це не звучало дивно, але в якомусь сенсі для України локдаун може зіграти і відносно позитивну роль, враховуючи особливість структури нашої економіки. Потужний імпульс для розвитку отримала інтернет-торгівля. Цей момент сприяє детінізації економіки, оскільки торгівля в інтернеті менше ведеться готівкою. І всі великі суми декларуються в офіційному секторі», – вважає Устенко.

Також він звернув увагу на те, що в міжнародному економічному порядку денному актуалізується питання продовольчої безпеки, і «тут є нові можливості для українського аграрного бізнесу».

Це і добре, в короткостроковій перспективі, і не дуже – в довгостроковій. З одного боку, повинні були б розвиватися інші сектори економіки, у тому числі сектор послуг, наближаючи структуру нашої економіки до європейських країн. Але є ймовірність, що навпаки буде більш активний розвиток сільськогосподарського сектору», – зазначив експерт.

Ключовим фактором він назвав зростання світових цін на продовольство.
За словами Устенка, капітал –  як вітчизняний, так і іноземний, заходитиме «не тільки в аграрний, оскільки це специфічний бізнес, але і переробку аграрної продукції».

І якщо в класичній «голландській хворобі» була переконцентрація інвестиційного ресурсу в енергосектор, то в нашому випадку це може відбуватися в аграрній галузі, прогнозує він.

Буде крен інвестицій в аграрний бік, чого не дуже хотілося б, але швидше за все цього не уникнути. Адже якщо ти виробляєш продукцію продовольства, то робиш це не тільки, щоб нагодувати місцеве населення, а тому що дивишся на світові ринки. Це також означає, що буде відбуватися повільне, але постійне вирівнювання цін в Україні з цінами на зовнішніх ринках», –  підсумував Устенко.

Нагадаємо, що аграрії не відчули негативного впливу карантину, локдауну і пандемії, тому банки не припиняли кредитування галузі.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

13 травня 2021
Уряд ухвалить низку підзаконних актів для повного застосування закону про «інвестняні» — Мінекономіки
Незабаром уряд ухвалить низку підзаконних актів з метою забезпечення повного застосування Закону про «інвестняні». Про це заявив...
16 квітня 2021
Названо ризики, з якими стикнеться агросектор України у 2021 році
2021 рік несе низку системних викликів для АПК.   Про це у facebook  написала віце-президент Національної академії аграрних наук...
2 квітня 2021
Експерт назвала кроки, які повинен зробити уряд, аби зменшити забруднення вод агросектором
В Україні вода забруднюється нітратами від сільського господарства внаслідок кількох факторів: нераціонального використання добрив та через неналежне...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...