Ціни на цукор стабілізувалися в очікуванні збільшення імпорту, — Мінекономіки
Ціни на цукор стабілізувалися в очікуванні збільшення імпорту, — Мінекономіки

7 квітня у Мінекономіки відбулася відкрита зустріч усіх учасників української бурякоцукрової галузі для обговорення ситуації, яка склалася на ринку цукру та пошуку спільних рішень щодо стабілізації цінової ситуації та наповнення внутрішнього ринку цукром. Про це повідомляє прес-служба Мінекономіки.

Участь у заході взяли аграрії – виробники цукрових буряків, переробники – виробники цукру, виробники продуктів харчування та напоїв, представники торгових мереж та профільних аграрних асоціацій, а також імпортери.

Враховуючи минулорічні несприятливі погодні умови, зокрема, посуху, в Україні було зібрано значно менше цукрових буряків – 8,6 млн т, що зумовило зниження обсягів виробництва цукру з 1,5 млн т у минулому маркетинговому році (МР) до 1,1 млн т у поточному. Оскільки у 2020/2021 МР внутрішнє споживання цукру оцінюється у 1,2 млн т, та враховуючи необхідність формування перехідних залишків цукру на кінець МР на рівні не менше як 250 тис. т, прогнозований обсяг імпорту цукру складе 110 тис. т.

Мінекономіки на регулярній основі проводить моніторинг ситуації на цукровому ринку та підтримує діалог з усіма учасниками ринку. Станом на сьогодні роздрібна ціна зафіксувалася на рівні 24,5 грн за кілограм. Ми розуміємо необхідність у забезпеченні учасників виробничого процесу цукровою сировиною, насиченні внутрішнього ринку достатніми обсягами цукру та стабілізації цінової ситуації. З цією метою в березні Мінекономіки видало ліцензії на імпорт 120 тис. тонн цукру-сирцю», — зазначив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький.

Він додав, що зараз у Мінекономіки розглядається питання щодо видачі найближчим часом ліцензій на імпорт додаткових 50 тис. тонн цукру-сирцю. Крім того, у лютому-березні було завезено 40 тис. тонн цукру за встановленою тарифною квотою із нульовою ставкою мита відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС.

Учасники зустрічі зауважили, що імпорт цукру-сирцю дозволить забезпечити переробні галузі достатньою кількістю сировини, що в свою чергу наситить ринок та сприятиме зниженню роздрібної ціни в торгових мережах.

Собівартість цукру з ввезеної цукрової сировини, як зазначили учасники зустрічі, становить близько 20 грн за кілограм. Відповідно, після здійснення імпорту в найближчі тижні цінова ситуація вирівняється і цукор стане доступнішим для українців. Тим часом, в Парламенті розглядається можливість тимчасового обнулення імпортного мита на ввезення цукру білого в Україну, що також сприятиме насиченню внутрішнього ринку цукром», — додав Тарас Висоцький.

Учасників поінформували, що за оперативними даними областей у 2021 році очікується посіяти цукрові буряки на площі майже 230 тис. га, що дозволить повністю задовольнити внутрішній ринок цукром власного виробництва у наступному маркетинговому році, а також експортувати надлишок на зовнішні ринки.

За результатами зустрічі присутні відмітили, що постійна комунікація міністерства з учасниками ринку є корисною для кращого розуміння і врегулювання подібних ситуацій, а також для прийняття консенсусних рішень для вирішення поточних завдань галузі.

Нагадаємо, Україна ризикує «сісти» на імпортну цукрову голку. Детальніше читайте у матеріалі за посиланням.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

5 вересня 2021
Ціни на цукор зросли до чотирирічного максимуму
Світові ціни на тростинний та рафінований (білий) цукор знаходяться на найвищому за останні 4 роки рівні, оскільки врожай в Бразилії зменшився через...
23 липня 2021
ТОВ «Радехівський цукор» оштрафовано на 68 млн грн за придбання цукрового заводу без дозволу АМКУ
У 2017 році з інформації, розміщеної у ЗМІ, АМКУ дізнався про придбання ТОВ «Радехівський цукор» декількох цукрових заводів. У...
13 липня 2021
В уряді повідомили, що дійшли згоди з виробниками та асоціаціями кондитерів щодо ціни на цукор
Профільні міністерства дійшли певної згоди з виробниками цукру та асоціаціями кондитерів щодо ціни на цей продовольчий товар. Про це повідомив...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...