Два державні порти прозвітували про десятки мільйонів збитків
Два державні порти прозвітували про десятки мільйонів збитків

За підсумками 2020 року «Херсонський морський торговельний порт» отримав чистих збитків на суму 43,3 млн грн, а «Ренійський морський торговельний порт» — на суму 45,3 млн грн. Про це свідчать звіти про виконання показників фінансового плану підприємств, повідомляє Марлін.  

Обидва державні підприємства належить до сфери управління Мінінфраструктури та мають стратегічне значення для безпеки та економіки держави.

Згідно з пояснювальними записками, причини збитку держпідприємств були зумовлені зниженням обсягів перевантаження, а також карантинними обмеженнями, пов’язаними із COVID-19.

На негативні фінансові результати «Ренійського МТП», зокрема, вплинули: арешт всіх банківських рахунків та майна, бюджетні економічні санкції та штрафи з ЄСВ.

На запит Марлін у Мінінфраструктури відповіли що через наявність у «Ренійського МТП» прострочених боргових зобов'язань за платежами до бюджету Державною податковою службою застосована податкова застава фактично на все ліквідне майно підприємства на загальну суму у 13,7 млн грн.

Виконавчою службою для забезпечення вимоги Головного управління ДПС в Одеській області про примусове стягнення заборгованостей з ЄСВ з січня 2020 року застосований арешт усіх банківських рахунків та майна «Ренійського МТП».

За 2020 рік прострочена кредиторська заборгованість Ренійського порту зросла до 100 млн грн.

За останні декілька років обидва підприємства також отримували збитки.

За результатами 2019 року «Херсонський МТП» відзвітував про 14,3 млн грн збитків, у 2018 – 10,8 млн грн.

Фінансовий звіт 2019 року «Ренійського МТП» також завершений із чистим збитком на суму 25,4 млн грн. У 2018 році збиток становив 19,3 млн грн.

На Ренійському порту тривалий час відсутній директор. 27 січня 2021 року на посаду виконуючого обов’язки був призначений Максим Ігнатенко. До того з 2016 року обов’язки директора виконував Дмитро Володін, проти якого було відкрите кримінальне провадження за невиплату заробітної плати на підприємстві.

На «Херсонському МТП» з 2020 року також керує в.о. директора — Геннадій Маховський.

Ренійський морський порт є важливим транспортним вузлом України, розташований на стику трьох держав – України, Румунії та Молдови. Херсонський морський порт входить до складу єдиного транспортного комплексу на півдні України.

Нагадаємо, у 2021 році перевалка зерна у портах скоротилася на 38%.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

15 червня 2021
Озвучено збитки аграрних державних компаній за 2020 рік
У 2020 році сумарний збиток 20 найбільших державних компаній України склав 27,45 млрд грн. Про це свідчить інформація, оприлюднена на порталі...
17 травня 2021
У двох портах обмежені операції з зерновими
Станом на 8 ранку 17 травня майже всі українські порти працюють без обмежень. Про це повідомляє прес-служба Адміністрації морських портів України. В...
19 квітня 2021
Процес приватизації двох Одеських портів планують запустити через два місяці
Процес приватизації активів портів Білгород-Дністровський та Усть-Дунайськ може стартувати вже через два місяці.  Про це в ході...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...