Відкрито кримінальне провадження щодо отруєння агрохімікатами  червонокнижних журавлів в Асканії Новій на Херсонщині
Відкрито кримінальне провадження щодо отруєння агрохімікатами  червонокнижних журавлів в Асканії Новій на Херсонщині

На території Каховського району знову виявили понад 130 загиблих червонокнижних птахів. Про це Укрінформу заявив директор біосферного заповідника «Асканія-Нова» Віктор Гавриленко.

«Я зараз у Каховському районі на околицях Слиненка, Зеленопідська громада, перед нами журавель, він повільно йде від нас, помираючи, а ще маса трупів…Тут Армагеддон», – розповів Гавриленко.

Як зазначив директор заповідника, напряму відстань до заповідника з місця, де він перебуває, становить кілометрів 25. Гавриленко заявляє, що фермери продовжують розкидати отруту на полях, попри запроваджені обмежувальні заходи, та дивується, що такі поля не знаходять контролюючі органи, адже він їх виявляє.

Він також додав, що продовжується загибель птахів і на території заповідника.

За його словами, позавчора у Каховському районі вони нарахували 106 мертвих журавлів та 27 огарів, на місце викликали поліцію, Держпродспоживслужбу, екоінспекцію. Також тут знайшли мертвих зайців.

Зазначається, що через загибель птахів у січні-березні 2021 р. рішенням регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 17 березня аграріям рекомендували призупинити на три тижні застосування в 40-кілометровій зоні, прилеглій до заповідника «Асканія-Нова», пестицидів групи родентициди, а також препаратів на основі бродіфакуму, що використовуються для боротьби з гризунами. Поліція посилила заходи з попередження загибелі птахів у заповіднику.

Депутати-аграрії Херсонської облради не виключають, що причиною загибелі птахів стало порушення технології внесення отруйного препарату під час проведення сільськогосподарських робіт або контрабандна партія, у якій перевищено концентрацію бродіфакуму.

Загалом від керівництва заповідника в поліцію надійшло 13 звернень про виявлення мертвими птахів різних видів, серед яких ті, що занесені в Червону книгу України. Слідчі Чаплинського відділення поліції розслідують 6 кримінальних проваджень за фактами загибелі червонокнижних птахів. Наразі всі провадження об’єднанні в одне, передбачене ч.2 ст.239 Кримінального кодексу України «Забруднення або псування земель». Кримінальне провадження перебуває на контролі керівництва обласної поліції.

Нагадаємо, що екcпopт зepнoвиx, виpощeнниx нa Xepcoнщині, можуть заборонити  або ввecти нa ньогo загороджувальні мита через отруєння журавлів.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

21 березня 2023
У Києві чоловік продавав неіснуючу агротехніку
У Києві чоловік, представляючись військовослужбовцем, розміщував у інтернеті оголошення про продаж неіснуючих квадроциклів, мотоблоків та тракторів....
28 квітня 2021
ЄБА запускає проєкт із запровадження культури поводження з використаною тарою з-під ЗЗР
Європейська Бізнес Асоціація запускає пілотний проєкт «Агро Варта», метою якого є запровадження культури відповідального поводження з...
6 квітня 2021
Міндовкілля видало перші уповноваження на проведення державних випробувань агрохімікатів
Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України видало перші уповноваження для науково-дослідних установ на проведення державних...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...