Місцеві ради не мають всіх повноважень контролювати та викоровувати землі громад
Місцеві ради не мають всіх повноважень контролювати та викоровувати землі громад

Органи місцевого самоврядування не наділені повноваженнями щодо регулювання земельних відносин шляхом затвердження положення (порядку) здійснення самоврядного контролю за використанням та охороною земель територіальної громади. Про це повідомляє drs.gov.ua. 

«Місцеві ради не можуть здійснювати безпосередній контроль, а наділені лише окремим повноваженнями відповідно до законів, які дозволяють їм опосередковано здійснювати такий контроль у межах їх територій. Тобто мають право здійснювати моніторинг виконання договірних зобов’язань, у яких є стороною. Але не наділені повноваженнями органів державного нагляду (контролю) щодо здійснення перевірок, інспекцій тощо. Тому мають звертатися до відповідних органів в разі виявлення порушень», – ідеться у повідомленні.

З цією позицією ДРС звернулась до Чаплинської ОТГ на Херсонщині у зв’язку із затвердженням в січні 2021 року на сесії селищної ради Положення про самоврядний контроль за використанням та охороною земель Чаплинської територіальної громади.

Так, повноваження органів місцевого самоврядування в галузі земельних відносин визначені Земельним кодексом України, Законами України «Про охорону земель» та «Про місцеве самоврядування в Україні».

У зазначених актах, зокрема, йдеться про право місцевих органів влади встановлювати обмеження у використанні, тимчасову заборону чи припинення використання земельної ділянки громадянами та юридичними особами при порушенні ними законодавства в галузі охорони земель.

Отже сьогодні існує проблема відсутності правового механізму вирішення питання змісту і порядку здійснення самоврядного контролю ОМС за використанням та охороною земель комунальної власності. Законодавством виділено такий вид контролю, як самоврядний контроль, але не визначено спосіб, підстави та порядок його здійснення. Водночас, ані Конституцією, ані законами України, які регулюють земельні відносини, органи місцевого самоврядування не наділені повноваженнями щодо можливості регулювання земельних відносин шляхом затвердження положення (порядку) здійснення самоврядного контролю за використанням та охороною земель територіальної громади», – додали у відомстві.

На думку Голови ДРС Олексія Кучера, місцеві ради виходять за межі своїх повноважень, коли для вирішення цієї ситуації затверджують власні положення про самоврядний контроль.

Вважаю, що цю проблему необхідно комплексно вирішувати на законодавчому рівні та застерігаю місцеві ради від ухвалення таких рішень. Потрібно разом з Урядом та Верховною Радою порушувати питання відсутності правового механізму здійснення самоврядного контролю, щоб в найкоротші терміни його врегулювати», – зазначив Голова ДРС Олексій Кучер.

Нагадаємо ключові положення законопроєкту 2194 про дерегуляцію у сфері земельних відносин.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

27 березня 2023
На війні гине худоба: у березні скорочення поголів’я призупинилося
Повномасштабна війна рф проти України призвела до того, що кількість великої рогатої худоби в Україні зменшилася на 376,8 тис. голів. Про це...
8 листопада 2021
У 2021 році доходи місцевих бюджетів зросли на 50 млрд грн
У 2021 році лоходи місцевих бюджетів, у порівнянні з минулим роком, збільшилися майже на 50 млрд грн. Про це у Фейсбуці написав прем'єр-міністр...
8 червня 2021
Експерт розповів, що включатиме комплексний план просторового розвитку громад з 1 липня 2021 року
З 1 липня 2021 року в Україні діятиме кардинально новий підхід, який імплементується у розробці планувальної землевпорядної та містобудівної...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...