Вітчизняний експорт насіння у 2020 році сягнув рекордної позначки – $18,7 млн
Вітчизняний експорт насіння у 2020 році сягнув рекордної позначки – $18,7 млн

Експорт насіння зернових та олійних культур з України у 2020 році сягнув найвищої за часів незалежності позначки у $18,7 млн США, майже у півтора рази перевищивши показник 2019 року у $12,7 млн. Про це поінформував завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Олександр Захарчук. 

За його словами, такому результату сприяло збільшення торік цін реалізації цього виду агропродукції на світовому ринку.

Хоча у 2020 році Україна експортувала насіння зернових культур на 4 тис. т менше, ніж у 2019 році — лише 12,5 тис. т, внаслідок підвищеного попиту та цін реалізації вдалося досягти рекордних валютних надходжень, зауважив науковець.

У структурі українського насіння експорту зернових та олійних культур традиційно домінує кукурудза. У 2020 році обсяги реалізації насіннєвої кукурудзи на світовому ринку збільшилися проти 2019 року на 65% і склали 7884 т на суму 13,4 млн дол. США. Частка цього виду агропродукції у вітчизняному експорті збільшилася порівняно з 2019 роком на 8 % — до близько 72 %.

Основними країнами — споживачами насіння кукурудзи є країни СНД:

  • Білорусь — 6,1 тис. т на 8,7 млн дол. США (77% від усього експорту),
  • Молдова 0,4 тис. т на 1,0 млн дол США;
  • Казахстан 0,3 тис. т на 0,6 млн дол США;
  • Узбекистан 0,2 тис. т на 0,1 млн дол США;
  • Грузія 0,1 тис. т на 0,1 млн дол. США.

Друга група імпортерів насіннєвої кукурудзи, яка демонструє стійку тенденцію до зростання, — країни Європейського Союзу:

  • Румунія — 0,7 тис. т на 1,7 млн дол. США;
  • Австрія (30 тонн);
  • Польща (21 тонн);
  • Угорщина (18 тонн);
  • Італія (9 тонн);
  • Сербія (7 тонн).

Обсяги експорту пшениці та жита у 2020 році залишилися на рівні середньорічних показників продажу збіжжя за останні п’ять років: поставки пшениці склали 2234 т, жита — 1719 т, — зазначив експерт.

Україна також реалізовувала за кордон 533 т сої, 457 т сорго, 124 т насіння гречки, 63 т ячменю та 40 т рису.

У 2020 році вперше за кордон реалізовано насіннєвий соняшник — 218 т на суму 1,2 млн дол. США. Це найкращий результат за роки незалежності України.

Торік Україна отримала право вільно конкурувати з найкращими виробниками насіння вітчизняній селекції та іноземним виробникам, що працюють в Україні. Це відбулося завдяки приєднанню до міжнародних схем сертифікації насіння та визнання у 2020 році української системи сертифікації насіння еквівалентною вимогам ЄС, — вважає Олександр Захарчук.

Запроваджені 2020 року карантинні та логістичні обмеження, пов’язані з пандемією СОVID-19, надали подальший поштовх розвитку вітчизняного насінництва та іноземних селекційних компаній в межах країни. До прикладу, вітчизняна компанія «Агропродсервіс» вперше експортувала до Європейського Союзу насіння пшениці сорту «Кітрі» першого року сертифікації загальним контрактом на 200 тонн. І хоча це — сорт чеської селекції компанії SELGEN (Прага), вирощений він на українських ланах за ліцензійними угодами з іноземним селекціонером.

Ринок насіння в Україні змінюється і розвивається. У 2020 році виник новий вид продажу — реалізація іноземними компаніями свого насіння, вирощеного в межах нашої держави та підготовленого на насіннєвих заводах, побудованих в Україні. Крім того, наша держава розпочинає використовувати можливість виходу на міжнародні ринки насіння в якості рівноправного партнера. Проте експорт насіння вітчизняної селекції поки що виживає лише за рахунок поставок країнам СНД та, незначною мірою, країнам — членам ЄС, а отже як і у попередні роки очікує на системну підтримку з боку держави, — підсумував Олександр Захарчук.

Нагадаємо, що раніше повідомлялося, що подальше зменшення держпідтримки буде сприяти збільшенню імпорту іноземних насіння в Україні в 3 рази – до $1,5 млрд –  і з часом повністю витіснить вітчизняні сортові ресурси з ринку насіння і садивного матеріалу.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

24 березня 2021
Імпорт насіння в Україну може зрости втричі, — Інститут аграрної економіки
За відсутності держпідтримки імпорт насіння в Україну може зрости втричі та поступово витіснити вітчизняних виробників насіння з ринку. Про це...
12 березня 2021
Україна планує збільшити експорт насіння до ЄС, — Тарас Качка
Україна має намір збільшувати експорт насіння власного виробництва. Про це заявив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського...
7 лютого 2021
До 2025 року в Україні планують створити 5-6 селекційно-насінницьких державно-приватних компаній, – НААН
До 2025 року в Україні планують створити п'ять-шість селекційно-насінницьких державно-приватних компаній. Про це в інтерв’ю golos.com.ua...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...