Аграрії закликають Раду прийняти законопроект про аграрні розписки у редакції №2805-Д
Аграрії закликають Раду прийняти законопроект про аграрні розписки у редакції №2805-Д

Українські аграрії та Мінекономіки звернулися до Верховної Ради України з проханням прийняти законопроект про аграрні розписки у редакції №2805-Д у першому читанні вже найближчим часом, щоб покращити можливості фінансування з огляду на близьке відкриття ринку землі. Про це повідомляє Інформаційно-аналітичний портал АПК України. 

Зазначається, що законопроект був зареєстрований у Раді з метою реалізації потенціалу подальшого розвитку та вдосконалення аграрних розписок для покращення доступу агровиробників до фінансування. Законодавчі пропозиції були розроблені на основі наявної ринкової практики використання інструменту, а також запитів щодо вдосконалення механізму та впровадження додаткових функцій для аграрних розписок від ключових користувачів інструменту.

Законом передбачається перетворення аграрних розписок у неемісійний цінний папір, що існує у формі електронного документу в Реєстрі аграрних розписок. Це дозволить кредиторам залучати рефінансування на вторинному ринку, отримавши доступ до ринків капіталу, як іноземних так, потенційно, і українських. А отже, кредитори матимуть можливість збільшувати обсяги та покращувати умови фінансування агровиробників.

Законодавчі зміни також забезпечать спрощення та здешевлення роботи з інструментом для користувачів. Перевірка інформації щодо агровиробника, застави, землі тощо, котру зараз нотаріус здійснює «вручну» у низці державних реєстрів для посвідчення розписки, буде проводитися автоматично через цифрові інструменти та гармонізований обмін інформації між всіма необхідними системами. Захист та верифікація даних будуть досягнені інтеграцією між Реєстром аграрних розписок та Єдиним Державним Реєстром, Державним реєстром обтяжень рухомого майна, Держгеокадастром тощо.

Це значно скоротить час та операційні витрати учасників процесу, а також дозволить розширити можливості користувачів щодо роботи з інструментом. Передбачається, що виробники та кредитори зможуть звертатися до нотаріусів або самостійно здійснювати операції з аграрними розписками безпосередньо у Реєстрі аграрних розписок. Доступ та авторизація користувачів відбуватиметься через електронні кабінети завдяки застосуванню електронних цифрових підписів», — йдеться у повідомленні. 

Така опція стала можливою завдяки сучасним технологіям цифрових рішень для обробки даних, які використовуються у фінансовому секторі у світовій практиці. Наразі саме нотаріальне посвідчення складає основну частину вартості роботи з інструментом, досягаючи 0,5% від загальної вартості аграрної розписки або понад 30 тис. гривень в середньому за видачу однієї розписки. Це одна з основних причин, названих учасниками ринку, чому інструмент аграрних розписок обмежено використовується у сегменті дрібних та невеликих агровиробників, котрі, насправді, найбільше потерпають від обмеженого доступу до фінансування.

Окрім цього агровиробники зможуть значно скоротити часові та транспортні витрати та не наражати себе на небезпеку під час пандемії COVID 19, адже за новою процедурою агровиробники зможуть випускати аграрні розписки, не виходячи із дому або офісу. Зважаючи на те, що цифрові рішення можуть забезпечити надійний захист та прозорість для інструменту аграрних розписок запропонований механізм буде дієвим та допоможе спростити та здешевити операції з аграрними розписками для збільшення обсягів фінансування у секторі. За нашими оцінками, лише за останні три роки сума економії на видачі аграрних розписок у масштабі аграрного сектору могла б скласти понад 1 млрд гривень. У майбутньому ці кошти агровиробники матимуть можливість спрямувати на поточні потреби господарств, наприклад, придбання сучаснішої техніки чи агротехнологій.

Збільшення обсягів фінансування в агросекторі дозволить агровиробникам забезпечити свої підприємства ресурсами для отримання високих та якісних врожаїв, навіть попри підвищену потребу у фінансах для купівлі землі», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, Мінекономіки оприлюднило документ про функціонування Державного аграрного реєстру.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

23 листопада 2021
Реєстр аграрних розписок передано Мінагрополітики
Кабінет міністрів України передав цілісний майновий комплекс держпідприємства «Аграрні реєстри» від Міністерства економіки України до...
3 листопада 2021
З 2015 року аграріям видано понад 7500 аграрних розписок на суму майже $1,8 млрд, — Мінагрополітики
В Міністерстві аграрної політики та продовольства України відбулась зустріч Міністра Романа Лещенка з представниками проекту IFС «Розвиток...
29 червня 2021
Цього тижня ВРУ планує розглянути 10 аграрних законопроектів — перелік
Цього пленарного тижня Верховна Рада України планує розглянути десять важливих аграрних законопроектів. Про це йдеться на офіційному...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...