Попит на валюту в Україні буде зростати, а пропозиція падати
Попит на валюту в Україні буде зростати, а пропозиція падати

Реальний попит на іноземну валюту найближчі два місяці продовжить підвищуватися на тлі високих девальваційних очікувань населення. Про це повідомив провідний експерт інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Андрій Шевчишин.

Попит на валюту на тлі високих очікувань починає підживлювати сам себе. Для того, щоб уберегти заощадження від інфляції, і уникнути ризиків, пов'язаних з банківськими вкладеннями, на ринку формується додатковий інтерес до іноземної валюти.

«Ризики для гривні формуються в зв'язку з відсутністю співпраці України з МФВ, переходом до періоду закупівлі енергоносіїв на опалювальний сезон, скороченням експорту, соціальними і політичними побоюваннями, ризиками активізації бойових дій на Донбасі. Крім того, низький курс долара США починає викликати спекулятивний інтерес в очікуванні підвищення до встановлених в бюджеті орієнтирам 27,2 грн за долар. Тільки обмінна операція може принести більше 9% доходу в перспективі чотирьох місяців, що суттєво вище доходу від депозиту в гривні», - відзначає експерт.

Стримувати попит буде низька гривнева ліквідність у населення. Однак, потенційний ресурс є у аграріїв від зростаючого експорту зерна, який може бути направлений на покупку валюти для формування заощаджень. Крім того, зростання зарплат і скасування обмежень на зняття коштів з гривневих депозитів (якщо доступно дострокове зняття або короткі депозити) може підживлювати попит, в разі девальваційного ажіотажу.

У той же час, пропозиція валюти на ринку може бути низькою, що буде пов'язано з очікуваннями ослаблення гривні і утримуванням валюти. Посилювати брак валюти на ринку будуть фундаментальні фактори, такі як торгове ембарго з боку РФ і обмеження транзиту, слабкість економічного відновлення, скорочення припливу валюти з боку громадян, що працюють за кордоном, вимивання валюти критичним імпортом.

За офіційними даними, попит на іноземну валюту в липні 2016 року зріс: населення через банки набуло валюти на 32,4% більше, ніж в червні, тоді як продажі впали на 9,4%. Липень став другим поспіль місяцем зростання попиту на валюту.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

7 жовтня 2017
Аграріям тепер простіше переказувати валюту за кордон
Національний банк відмінив вимогу до банків, котра діяла з вересня 2014 року, надавати йому скан-копії документів, на підставі яких вони здійснювали...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...