Українцям платитимуть за викриття корупціонерів та хабарників
Українцям платитимуть за викриття корупціонерів та хабарників

Громадянам України за сприяння у викритті корупційних схем обіцяють 10 відсотків від вкраденої корупціонером суми. Про це йшлося на спільному обговоренні законопроекту №4038А «Про захист викривачів і розкриття інформації про шкоду або загрозу суспільним інтересам»

Ініціаторами проекту виступили народні депутати Світлана Заліщук та Сергій Лещенко.

Відповідний проект закону вже опублікований на сайті Верховної Ради. Суть законопроекту полягає у тому, щоб стимулювати простих українців допомагати правоохоронним органам викривати корупцію. Крім цього, після викриття корупціонера на час досудового розслідування людині надаватиметься захист.

Народний депутат Олена Сотник зазначила: «Головним питанням сьогодні є подолання страху громадян перед обличчям корупції. Тому цей закон вкрай необхідний». Також експерти погодилися, що прийняти закон про викривачів буде непросто, і слід бути готовими до численних перешкод.

За словами Ярослава Юрчишина, головного експерта «Антикорупційної групи» РПР, зараз існує чотири складові успіху, які допоможуть закону якнайшвидше вступити у дію: «Безперервний потік викривачів, суспільна увага медіа, тиск громадських організацій та міжнародна допомога. Завданням громадських організацій наразі є стимулювання людей говорити правду».

Проектний менеджер аграрної реформи Національної ради реформ Олег Проценко зазначає: «Це хороша практика, яка вже давно діє в Європі, де кожен вважає своїм обов’язком повідомити, що сусід припакувався у недозволеному місці. Таким чином людини зможуть не тільки зробити суспільно корисну справу, але й отримати за це винагороду».

Захід відбувся за підтримки організації «Ініціатива 11» та Реанімаційного Пакету Реформ.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

29 серпня 2016
Максим Мартинюк: Я не підсиджую Кутового
Перший заступник аграрного міністра Максим Мартинюк не претендує «підсиджувати» свого шефа і займатиметься у відомстві земельною реформою...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...