Тарас Качка розповів про зміну правил міжнародної торгівлі та завдання України на 10 років
Тарас Качка розповів про зміну правил міжнародної торгівлі та завдання України на 10 років

Потужна еволюція правил міжнародної торгівлі відбуватиметься протягом наступних 10 років, і завдання української економічної дипломатії – зробити ці зміни більш комфортними для роботи українських компаній за кордоном. Про це заявив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства — торговий представник України Тарас Качка на відкритті п'ятої зустрічі публічного обговорення проєкту Національної економічної стратегії — 2030 «Міжнародна економічна політика та торгівля, експортно-кредитне агентство», повідомляє Укрінформ.

Качка зазначив, що еволюція самих правил міжнародної торгівлі – процес надзвичайно важливий. При цьому слід мати на увазі, що наявні правила хоч і є справедливими, все ж «завжди грають на руку розвиненим країнам, а не тим країнам, що розвиваються».

«Наша мета економічної дипломатії полягає в тому, щоб та еволюція правил, яка буде відбуватися, робила комфортною роботу наших компаній за кордоном апріорі, відповідно цих правил», – заявив Качка.

Він додав, що зміна правил стосується, зокрема, еволюції ринку державних закупівель. Ініціативи Європейського Союзу, які наразі впроваджуються на ринку, в тому числі у відносинах із США, підштовхують Україну більше працювати в межах Світової організації торгівлі.

Ми бачимо ще більший елемент, пов’язаний з екологічними ініціативами. Протягом останніх років в СОТ було нотифіковано більше 11 тис. національних заходів, пов’язаних з довкіллям, які впливають на торгівлю. Цього року Євросоюз активно працює над питанням, як за допомогою контролю за імпортом впливати на зміни клімату»,  зауважив заступник міністра.

За його словами, той факт, що в нас є елементи циркулярної економіки, елементи енергоефективності, – «це все дає можливість активно вести переговори в рамках СОТ, в рамках Паризької угоди і підготовки до кліматичного саміту в Глазго».

На його думку, у наступне десятиліття правила торгівлі мають будуватися таким чином, щоб не створювали чергових бар’єрів між розвиненим світом і світом, що розвивається.

Це ще один величезний пласт роботи. Він комусь виглядає дуже теоретичним, надто політичним. Але, тим не менш, переговори цього року, які відбуваються з Брюсселем, в рамках СОТ, закладуть основу на наступне десятиліття», – підсумував Качка.

Нагадаємо, що уряд вдосконалив захист національних виробників та експортерів.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

24 лютого 2021
Тарас Качка: Немає підстав вводити обмеження експорту зернових
Торговельна політика України у 2021 році модернізується за багатьма складовими. По-перше, з березня розпочнеться перегляд умов ЗВТ з ЄС на наступні...
11 лютого 2021
Україна та ЄС оновлять Угоду про асоціацію у частині про торгівлю товарами вже у 2021 році
Протягом поточного року відбудеться оновлення Угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом щодо лібералізації торгівельних стосунків. Про...
9 лютого 2021
Пандемія спричинила падіння світової торгівлі на 32% — представник СОТ
Глобальна пандемія коронавірусу призвела до падіння світової економіки на 32% у 2020 році. Про це повідомив головний радник генерального директора...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...