На Хмельниччині виростили «здорову» кольорову пшеницю
На Хмельниччині виростили «здорову» кольорову пшеницю

Пробну партію випічки з кольорових сортів пшениці цього року тестують у сільськогосподарському підприємстві села Кузьмин Красилівського району. Про це повідомляє «Суспільне».

Головний агроном Василь Косюк розповів: цілозерновий хліб та кондитерські вироби спечуть у власній пекарні підприємства з зерна, вирощеного на полях господарства. Агроном додає: багату антиоксидантами й мікроелементами продукцію поки не вироблятимуть в промислових масштабах, бо кольорового зерна ще замало.

Головний агроном сільськогосподарського підприємства в Кузьмині Василь Косюк показав зразки кольорових зернових культур: чорної спельти, по суті «дикої» пшениці, голозерного ячменю й чорно та білозерної пшениць.

Урожайність, додає агроном, останній показник, на який зважають у вирощуванні кольорових зернових. Підприємство взяло напрямок на створення корисної їжі, каже директор Олег Білявець.

Спеціальні сорти спельти, пшениці чорнозерні й голубозерні, ячмінь пігментований. Це функціональний продукт, який кожна людина має споживати щодня, котра дбає про те, що покласти собі в шлунок. Бо це той орган, який відповідає за здоров'я людини», – пояснює Олег Білявець.

В оболонці «Чорнобрової» пшениці антиоксидантів стільки ж, як у ягодах чорниці. За словами Олега Білявця, це підтверджують науковці, яких запрошують на підприємство для навчань.

Плануємо створити наукову лабораторію і кафедру для роботи науковців над сортами хелсі-фуд. Ми не хочемо бути одноманітними, ми хочемо бути унікальними і створювати продукт, який має додаткову цінність», – каже директор.

Насіння кольорових зернових купували в селекційних українських інститутах. Чорної спельти, каже головний агроном, селекціонери надали всього 25 кілограмів, і тепер ця напівдика пшениця росте на площі 50 сотих.

«Білявої» пшениці посіяли восени 2 гектари, з яких планують намолотити до 10 тонн зерна. «Чорноброва» озима росте на площах 10 гектарів. Насіння надав одеський селекційний інститут.

Вони на Одещині не змогли висіяти зовсім, в листопаді сіяли, і озимина тільки наклюнулася і дуже раді, що нам передали, бо в нас умови набагато кращі, і ми маємо сходи», – каже агроном.

Старший науковий співробітник Одеського селекційного інституту Сергій Поліщук телефоном розповів: у гонитві за високими врожаями хлібороби втратили якість. Тому світ повертається до зернових, які мають біологічну цінність.

Ці компоненти знаходяться в кольоровому матеріалі, у кольорових злаках. Це чорнорзерна пшениця, це пшениця з синім кольором, це озерний ячмінь, також він має чорний колір, синій колір. Світ виходить на здорове харчування», – пояснює Сергій Поліщук.

З його слів, адаптовані до українських кліматичних умов кольорові сорти зернових — результат праці його та колег-селекціонерів за 10 років.

Нагадаємо, що в Україні спрогнозували суттєве зростання цін на зернові на початку 2021 року.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

20 серпня 2021
Названо найурожайніший за збором зернових регіон України
Сільгоспвиробники Хмельницької області станом на 19 серпня скосили і обмолотили 288,1тис. га зернових та зернобобових культур, що становить 46% до...
2 лютого 2021
Україна експортувала 74% від передбаченого Меморандумом обсягу експорту пшениці
У 2020/21 МР станом на 29 січня Україна експортувала 28,74 млн т зерна, що на 7 млн т або 20% поступається відповідному показнику попереднього...
20 січня 2021
Бангладеш хоче збільшити об’єми закупівлі української пшениці
З метою компенсації можливого дефіциту поставок зерна з РФ через підвищення експортних мит, Бангладеш має намір закупити більше пшениці з України....

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...