Тваринники заявили про катастрофічний стан галузі через дефіцит кукурудзи
Тваринники заявили про катастрофічний стан галузі через дефіцит кукурудзи

Дефіцит кукурудзи на внутрішньому ринку призведе до катастрофічних наслідків для всіх галузей тваринництва з усіма негативними соціальними наслідками. Про це повідомили Асоціація «Союз птахівників України», Асоціація «Cвинарі України», Корпорація «Тваринпром» та Асоціація «Союз кормовиробників України» у відкритому листі до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, який є у розпорядженні Agropolit.com.

Аграрії повідомляють, що відновити втрачені позиції в тваринництві Україна зможе не раніше ніж за 1,5-2 роки за умови  сприятливих економічних умов, а на відновлення експортних показників знадобиться ще більше часу.

«Несприятливі погодні умови цього року спричинили суттєве скорочення врожаю зернових та олійних культур не лише в Україні, а й в інших основних світових країнах-виробниках. Це призвело до росту цін на зазначені культури на 75-80% та відповідно вартості готового комбікорму для свиней та птиці на 45-50%», — йдеться у повідомленні.

Зазазначається, що зростання вартості комбікормів, які в структурі собівартості продукції тваринництва у середньому займають 65-70%, призвело до відповідного росту витрат на виробництво продукції. З жовтня минулого року виробництво м’яса птиці та харчових яєць є збитковим, рентабельність м’яса птиці становить — -10-15%, яєць — -12-16%, а малоземельні та безземельні господарства працюють не рентабельно і собівартість свинини складає мінус 10%.

Наслідком цього вже стало позапланове скорочення поголів’я птиці протягом IV кварталу на 10% та його подальше зниження разом із поголів’ям свиней вже на початку цього року», — повідомляють асоціації.

Таким чином тваринники просять Кабмін вжити ряд заходів з державного регулювання на ринку кукурудзи, аби уникнути дефіциту останньої на внутрішньому рикну.  

Нагадаємо, з подібною вимогою аграрні асоціації зверталися до уряду й в грудні, але було проігноровані. 

Детальніше читайте у матеріалі - Уряд просять ввести державне регулювання на кукурудзу – відкритий лист уряду та РНБО від трьох асоціацій тваринників.

Повідомлялося, секретар Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський заявив, що Мінагрополітики має направити частину державної підтримки АПК у 2021 році на програми тваринництва, аби зупинити галопуюче зростання збитковості галузі.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

12 квітня 2023
Позиція Польщі по українському експорту залежить від місцевих виборів – Ольга Трофімцева
Польська влада готова розмовляти з українською, але вона знаходиться під тиском майбутніх виборів, в яких велику роль відіграють аграрії. Про це...
27 січня 2021
Україна зменшила експорт сала та жиру майже на чверть
У 2020 р. Україна імпортувала 35,6 тис. т сала, свинячого жиру та жиру птиці — на 23,4% менше, ніж роком раніше. Про це свідчать...
22 січня 2021
У 2020 році в Україні зафіксували «кукурудзяний антирекрод»
На початку літа 2020 ринок очікував та планував рекордний врожай кукурудзи в 42-44 млн тон виробництва. По факту отримали...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...