Експерт розповів про успіхи децентралізації в Україні
Експерт розповів про успіхи децентралізації в Україні

Успіхи децентралізації в Україні (реформи місцевого самоврядування) залежать від переданих повноважень і фінансового ресурсу під їх виконання. Про це в інтерв’ю  AgroPolit.com розповів перший заступник керівника Всеукраїнської асоціації громадян Іван Фурсенко.

«Те, що реформу прийнято називати децентралізацією, піар-елементом у її проведенні. Насправді йдеться про реформу місцевого самоврядування і адміністративно-територіального устрою в Україні. 25 жовтня у нас відбулися вибори до сільських, селищних і міських рад, до районних рад і обласних рад в Україні. Для сільських, селищних і міських рад – це фактично були перші вибори на новій адміністративно-територіальній основі. Перед цим держава примусово об’єднала сільські, селищні і міські ради під одним дахом, в новому форматі, в нових органах місцевого самоврядування», – сказав він.

Фурсенко зазначив, що в результаті цього скоротилася кількість органів самоврядного управління в Україні. Разом з тим, кількість районів була зменшена з майже 490 до 136. Обласний рівень залишився колишнім.

Ми з вами фактично говоримо про місцеве самоврядування. А місцеве самоврядування – це представництво людей для спільної розбудови тієї території, де вони проживають. Так, це й благоустрій територій, це і водовідведення, водопостачання. Це тепло в будинках, якщо говоримо про сільську місцевість. Це, власне кажучи, і зрозумілий розподіл державних земель, які повинні були стати комунальними, але Верховна Рада, на превеликий жаль, провалила ключовий закон, де місцевою владою сільської. Це про передачу земель сільськогосподарського призначення і дерегуляцію у сфері земельних відносин 2194», – наголосив він.

Експерт додав, що якщо говорити загалом про успіхи децентралізації (читай реформа місцевого самоврядування…), то вони залежать від переданих повноважень і фінансового ресурсу під їх виконання.

Що маємо тут? Якщо  повноваження держава передала до місцевого самоврядування, то про фінансові ресурси під них, як правило, забувають. Яскравий приклад цього: 60% податків на дохід фізичних осіб залишають місцевому самоврядуванню», – вважає Фурсенко.

На його думку, існує величезна загроза в тому, що фінансові ресурси не будуть потрапляти на місця.

І, враховуючи той факт, що наразі в державному бюджеті існує величезна дірка, про яку говорять усі, починаючи з радників голови офісу президенту, і підтверджуючи навіть міністр фінансів про те, що дійсно, Україна зараз залежна від наступного траншу Міжнародного валютного фонду. А траншу немає. Якщо немає траншу – відповідно, немає грошей в державному бюджеті. Швидше за все, що і місцеві бюджети не зможуть повною мірою витрачати ті кошти, які вони планують витратити на розвиток. Тому що казначейська служба не буде пропускати, а буде робити транші тільки на захищені статті по видатках, — додав експерт.

Нагадаємо, як зміна виборчого законодавства та децентралізація вплине не сільських жителів та місцеву владу.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

8 січня 2021
55% об’єктів по Україні громади вже готові отримати у комунальну власність
За законом, соціально важливі об’єкти спільної власності територіальних громад району — заклади освіти, культури, охорони здоров’я та...
3 січня 2021
Реформа децентралізації під загрозою дискредитації — заява
Реформа децентралізації в Україні наразі забуксувала і опинилася на межі дискредитації. Про...
30 грудня 2020
Озвучено ТОП-3 задачі 2021 року для парламенту, КМУ та президента
У наступному році влада має забезпечити успішну децентралізацію, земельну, податкову реформу, а також лад з правоохоронними органами. Про це у...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...