Посадових осіб Держпродспоживслужби зобов’яжуть охороняти права на сорти рослин
Посадових осіб Держпродспоживслужби зобов’яжуть охороняти права на сорти рослин

У сфери, які регулюють питання насінництва та розсадництва, повернуться перевірки та адміністративна відповідальність за порушення. Про це повідомляє sud.ua. 

Кабінет Міністрів України підтримав проект Закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за правопорушення у сфері насінництва та розсадництва, а також у сфері додержання заходів біологічної і генетичної безпеки щодо сільськогосподарських рослин».

Він розроблений з метою узгодження статей Кодексу України про адміністративні правопорушення та законодавства у сферах, які регулюють питання насінництва та розсадництва, охорони прав на сорти рослин, додержання вимог біологічної та генетичної безпеки щодо сільськогосподарських рослин, а також створення належних умов для ефективної діяльності центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику і здійснює державний нагляд (контроль) у зазначених сферах.

Законопроект вирішує кілька принципових моментів.

Він запроваджує нові та посилює існуючі штрафні санкції за порушення у сфері біологічної та генетичної безпеки сільськогосподарських рослин, а також веденні насінництва та розсадництва.

Зокрема, якщо при виробництві, заготівлі, пакуванні, маркуванні, зберіганні насіння і садивного матеріалу, з метою його подальшої реалізації, будуть виявлені порушення технологічних і методичних вимог щодо збереження сортових якостей, біологічних і урожайних властивостей сорту та посівних якостей, введення в обіг без наявних сертифікатів, що засвідчують їх якість, то це тягнутиме за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Посадових осіб пропонується обкладати штрафами від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (НМДГ). Нині діючі норми статті 104-1 КУпАП передбачають штраф для громадян – до п’яти НМДГ і для посадових осіб – від семи до двадцяти НМДГ.

Крім того, невиконання законних вимог посадових осіб контролюючого органу призведе до накладення додаткового штрафу у розмірі від п’ятисот до двох тисяч НМДГ.

По-друге, на центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику і здійснює державний нагляд (контроль) у сфері насінництва та розсадництва, покладуть обов’язок розглядати справи про адміністративні правопорушення у цій сфері та накладати адміністративні стягнення. Таке право отримає керівник державного органу та уповноважені ним посадові особи, які й визначатимуть розмір адміністративного стягнення, залежно від характеру вчиненого правопорушення.

Загалом, пропоновані зміни мають відновити державний нагляд (контроль) за сферою насінництва та розсадництва. Адже, до 2014 року адмінпротоколи за незаконне використання об’єкта права інтелектуальної власності на сорти рослин та порушення порядку та умов ведення насінництва та розсадництва складали посадові особи Державної інспекції сільського господарства України.

Кабінет Міністрів України своєю відомою постановою від 10 вересня 2014 року № 442 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади» цю інспекцію ліквідував. Її обов’язки були покладені на Держпродспоживслужбу, проте відповідних змін у КУпАП не зробили. А потім був запроваджений мораторій на проведення заходів державного нагляду (контролю) у багатьох сферах економіки. Відтак, з 2015 року перевірки у сферах насінництва та розсадництва, охорони прав на сорти рослин, додержання вимог біологічної та генетичної безпеки щодо сільськогосподарських рослин не проводилися.

Даний законопроект ліквідовує неузгодженість в законодавстві та наділяє контролюючими повноваженнями посадових осіб Держпродспоживслужби.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

26 січня 2021
У Верховній Раді пропонують внести зміни до Митного кодексу України
Проєктом Закону «Про внесення змін до Митного кодексу України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про захист рослин»...
23 січня 2021
Проект Закону про захист рослин зареєстрували у Верховній Раді
У Верховній Раді України зареєстрували «Проект Закону про захист рослин» (№ 4600), розроблений з метою системного та комплексного...
6 травня 2019
В Україні розпочинається перший етап проведення польового оцінювання насінницьких посівів
Найближчим часом в Україні розпочнеться проведення першого етапу польового оцінювання – попереднє обстеження. Про це повідомляє...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...