Міністр назвав об’єми незаконного обігу деревини в Україні
Міністр назвав об’єми незаконного обігу деревини в Україні

Незаконний обіг деревини в Україні становить близько 30% від законного, або 5 млрд грн на рік. Про це в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна»  заявив міністр захисту навколишнього середовища і природних ресурсів Роман Абрамовський.

«Це великі гроші, які можна використовувати на лісовпорядкування, протипожежні заходи, в тому числі на заміну породного складу лісів», – зазначив міністр.

За його словами, сьогодні Міністерство захисту навколишнього середовища і природних ресурсів працює над стратегією управління українськими лісами до 2035 року, яка, зокрема, передбачає поділ господарських і регуляторних функцій Держлісагентства.

З метою комплексного вирішення проблем лісового господарства міністерство працює над стратегією управління українськими лісами до 2035 року, яка, зокрема, передбачає поділ господарських і регуляторних функцій Держлісагентства.

У нас все замкнуто в одному органі, виникає конфлікт інтересів, корупційні ризики. Тому частина господарських функцій необхідно віддати окремого суб'єкта чи суб'єктів господарювання», – сказав керівник Міністерства захисту навколишнього середовища і уточнив, що це може бути одна компанія або концерн з регіональними дирекціями.

Міністр також висловився на підтримку розвитку електронних аукціонів з реалізації деревини, її сертифікації і забезпечення простежуваності «від лісу до виробів».

На його думку, необхідно передбачити можливість виставляти на аукціонах як великі лоти для великих деревообробних підприємств, так і невеликі лоти для локальних виробників, які сьогодні, за його словами, «фактично залежать від настрою директора лісгоспу».

У той же час Абрамовський зазначив, що важливим залишається питання мотивації керівників лісгоспів максимізувати прибуток.

Зараз відрахування частини чистого прибутку до держбюджету на рівні 90%. Це просто вимиває кошти з підприємств. Будемо вносити пропозиції з цього приводу, що частка чистого прибутку повинна бути 30%, оскільки навіть в нинішньому стані лісова галузь платить 6 млрд грн податків, фактично нічого не отримуючи від держави», – додав Абрамовский.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів України ухвалив проєкт постанови, якою запровадив радикальне обмеження на проведення будь-яких суцільних рубок на гірських схилах Карпатського регіону.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

25 грудня 2021
В Україні затверджено порядок електронного обліку деревини
Міндовкілля своїм наказом заствердило Інструкцію з електронного обліку деревини. Вона зареєстрована Мін’юстом, повідомляє...
10 січня 2021
Озвучено деталі запуску земельного кредитування та доступу до фінансування дрібних виробників в Україні
Для запровадження іпотечного кредитування та доступу до фінансування дрібних виробників потрібно заснувати фонд часткового гарантування кредитів. Про...
7 січня 2021
Міністр аграрної політики презенутвав земельні закони для прийняття Радою
Парламенту потрібно прийняти більше 10-ти законопроектів. Про це розповів Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко,...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...