Україні необхідно припинити фінансові махінації на експорті зерна, — нардеп
Україні необхідно припинити фінансові махінації на експорті зерна, — нардеп

Україна буде звертатися в органи іноземних держав, щоб виявити і припинити схеми з відмивання грошей на експорті агропродукції. Про це написав народний депутат від партії «Слуга Народу» Мар'ян Заблоцький на своєму каналі в Telegram.

На засіданні Тимчасової слідчої комісії щодо сплати податків, експерти обговорили масштабні схеми з повернення валютної виручки через експортні операції з зерном.

«Схема проста: зерно закуповується у аграріїв за готівку в доларах, експортується, а валюта не повертається. Так конвертується готівка в доларах — в безготівкові депозити за кордоном. І навпаки. Це 100% операції з відмивання грошей і ухилення від сплати податків», — написав Мар'ян Заблоцький.

Але, як вважає нардеп, вся ця схема неможлива без міжнародних трейдерів, які «закривають очі» на те, що купують зерно у «компаній-помийок».

Мар'ян Заблоцький зазначив, що, згідно з поданими матеріалами на засіданні ТСК, найсерйозніша невідповідність вимогам характерно для іноземних трейдерів.

Згідно матеріалів наданих Комісії, у ADM практично відсутні купівлі зерна в компаній, що не повертають валютну виручку. Повністю білими згідно отриманих матеріалів виявились і українські Кернел і Нібулон. А до всіх інших є дуже серйозні питання», — вважає він.

Мар'ян Заблоцький зазначив, що уряд України також буде звертатися в штаб-квартири самих трейдерів, а також обслуговуючі банки, з тим, щоб вони провели аудит своїх комплаєнс процедур.

Він додав, що в 2008 році уряд Аргентини вже отримував компенсації від міжнародних трейдерів через фінансові махінації. Тому нардеп упевнений, що у співпраці з відповідними органами в США і ЄС, це може повторитися і в Україні. На його думку, зараз найголовніше — зупинити такі схеми.

Упевнений, цей пост дуже швидко прочитають всі трейдери, які купують зерно у компаній-помийок, які не повертають валюту. Настійно рекомендую зупинити ці операції вже сьогодні », — резюмував Мар'ян Заблоцький.

Нагадаємо, Україна за 2 роки втратила $1 млрд валютної виручки через тіньові схеми мультинаціональних зернотрейдерів.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

18 грудня 2020
Україна за 2 роки втратила $1 млрд валютної виручки через тіньові схеми мультинаціональних зернотрейдерів
Через тіньові схеми великих зернотрейдерів Україна за 2 роки втратила $1 млрд валютної виручки. Про це стало відомо з презентації-розслідування...
6 листопада 2020
Трейдери готові вести перемовини з виробниками по форвардам, але не всі і не зі всіма
Форвардний стрес та з'ясування відносин між агровиробниками і трейдерами в Україні продовжує набирати обертів. Сільгоспвиробники просять...
29 жовтня 2020
Депутат звинуватив зернотрейдерів у занижених цінах на продукцію
Депутат звинуватив зернотрейдерів у занижених закупівельних цінах на продукцію. Відповідне подання до Антимонопольного комітету щодо форвардних...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...