Мінімальна сума держпідтримки на 2021 рік має становити щонайменше 1% від агарного ВВП, — нардеп
Мінімальна сума держпідтримки на 2021 рік має становити щонайменше 1% від агарного ВВП, — нардеп

Всі притомні в парламенті та на ринку люди розуміють: мінімальна сума потрібної для сектору держпідтримки на 2021 рік має становити щонайменше 1% від агарного ВВП, тобто близько 8 млрд грн. Про це у інтерв'ю Latifundist.com повідомив народний депутат України, член депутатської групи «Партія «За майбутнє», секретар Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський.

На думку нардепа, основний фінансовий документ країни на 2021 рік має стати бюджетом розвитку бюджетостимулюючих галузей економіки.

«Що стосується аграрного сектору, то це той напрям, який уряд мав би суттєво підтримати і всіляко йому допомогти. Адже він дає значну кількість робочих місць на селі, виконуючи тим самим ще і соціальну функцію, формує 40 % притоку валютної виручки і близько 80 млрд грн сплати податків до державного бюджету за рік», — повідомив Іван Чайківський.

Він додав, що поки що допомоги аграрії не бачать, натомість в цій сфері є низка проблем. З останніх актуальних виділю одну: рослинний білок, який є базою для кормів у тваринництві, вдвічі подорожчав на світових ринках. Відтак, внутрішня ціна на соняшник та сою стрімко зростає. Це означає, що українське тваринництво стає надзбитковим.

Нардеп зазначив, що існує величезний ризик, що наше тваринництво, яке сьогодні і так «ледве дихає» в Україні, може ще довго перебувати в стадії стагнації, або ж «продумана» урядова політика його просто знищить до кінця. Тому слід швидко вирішити, як сьогодні захистити тих товаровиробників, які несуть колосальні збитки за рахунок подорожчання рослинного білка. І якщо рослинництво в Україні є більш стабільним та прибутковим (залежно від регіону та за винятком форс-мажорів), то тваринництво сьогодні опинилося під серйозною загрозою.

Якщо ми подивмося на аграрну складову бюджету на 2021 рік, то і тут умовне «покращення вже сьогодні». Постійно говорили, що сектор потребує фінансової підтримки в силу фактору посухи, мільярдних збитків аграріїв, а закладаємо в бюджеті на наступний рік лише 4,5 млрд грн. Ось і вся допомога. Це копійки, за які уряду має бути соромно дивитися в очі фермерам та загалом ринку. Я ще раз наголошую: сектор формує бюджетні тили країни, дає валютну виручку, формує майже 20 % ВВП країни, сплачує 80 млрд грн податків, а йому дають 4,5 млрд грн. Цинічна державна підтримка на 2021 рік – це ключовий меседж від держави аграріям. «Радує» і розподіл програм на ці «сльози» від МЕРТу. Всі притомні в парламенті та на ринку люди розуміють: мінімальна сума потрібної для сектору держпідтримки на 2021 рік має становити щонайменше 1% від агарного ВВП, тобто близько 8 млрд грн. Аграрний комітету виступив з ініціативою збільшити суму держпідтримки із запропонованих 4,5 млрд грн до мінімум 1% аграрного ВВП. Сподіваємося, нас почують», — сказав Іван Чайківський.

На думку нардепа, 1% від агарного ВВП – це компроміс з боку держави по відношенню до агросектору після скасування спецрежиму ПДВ. Домовленість полягала у державній підтримці не менше ніж 1% від ВВП, що генерується галуззю. Але наприкінці 2019 року більшістю голосів у сесійній залі вирішили, що підтримка може бути до 1%. Це фактично розв’язало уряду руки, і вони нібито законно зменшили аграріям суму державної підтримки.

Нагадаємо, у парламенті готуються повернути агросектору понад 1% аграрного ВВП на рік.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

9 лютого 2021
У Мінекономіки назвали рівень падіння ВВП минулого року
У IV кварталі 2020 року падіння ВВП майже зупинилося та склало 1 %. Це кращі показники, ніж на початку року, до коронакризи. Про це міністр розвитку...
26 січня 2021
У 2021 Україна має сплатити частину приросту за ВВП-варантами Яресько
За оцінками експерта «Інституту майбутнього України» Даніїла Моніна, на кінець 2021 року економічне зростання може...
5 грудня 2020
Уряду пропонують збільшити сумарну держпідтримку АПК на 2021 рік до 11 млрд грн
Сумарна держпідтримка (з урахуванням цьогорічних боргів) АПК на 2021 рік в ідеалі має становити близько 11 млрд грн. Про це у інтерв'ю...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...