У зменшенні ПДВ до 14% зацікавлений агрохолдинг з виробництва соняшникової олії
У зменшенні ПДВ до 14% зацікавлений агрохолдинг з виробництва соняшникової олії

Зниження ПДВ до 14% для продукції агропромислового комплексу зменшить витрати для виробників соняшникової олії та борошна. Про це у інтверв'ю на gordonua.com повідомив колишній глава Міністерства фінансів України, ексрадник глави Офісу президента Ігор Уманський.

«Сьогодні якраз обговорював зі своїм знайомим ініціативу щодо зменшення ПДВ до 14% для продукції агропромислового комплексу, яка не є продуктом кінцевого споживання. Багато хто думає, що бюджет від цього втратить. Нічого такого. Зменшуємо цей ПДВ, відповідно, підприємства, які купують зерно, насіння, кукурудзу – і хтось робить із неї борошно, а хтось соняшникову олію, зменшують витрати. Тобто він може дешевше це купити, тому що в нього ПДВ менше на вході. І як наслідок, у нього з'являється додаткова ліквідність, щоб займатися основним виробництвом», — сказав Ігор Уманський.

Він повідомив, що держава свої податки, зокрема ПДВ, однаково матиме, коли буде виготовлено товар у кінцевому споживанні.

Наприклад, олія. Для держави це не зменшення податкових надходжень, а перехід цього ресурсу на кілька місяців у користування бізнесу. Тобто ми залишаємо ліквідність на невеликий проміжок часу в бізнесу. Але ми тоді дозволяємо бізнесу, який займається переробленням, виконувати великі обсяги цього перероблення. І тоді великі податки платять у державний бюджет. Але чомусь цих ініціатив податковий комітет Верховної Ради не підтримує. Чому? Я не розумію», — зазначив Ігор Уманський.

Він зауважив, якщо, наприклад, хтось захоче не переробляти насіння, а вивозити його на експорт, тоді вони матимуть менше відшкодування ПДВ.

Я вважаю, що нехай вони переробляють це в Україні і створюють робочі місця, а не десь у Європі чи Сполучених Штатах», — повідомив колишній міністр фінансів.

Нагадаємо, законопроект про зменшення експортного ПДВ до 14 % писався в інтересах великих компаній-переробників. Таку заяву зробив голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. Він вважає, що Верховна Рада не має права надавати пільги «одній з небагатьох галузей, яка добре заробляє, у важкий для країни час».

Також повідомлялося, що голову податкового комітету можуть звільнити через його категоричну позицію проти голосування за законопроєкт про зменшення ставки експортного ПДВ з 20 до 14% для аграріїв, який грає на користь великого соняшникового бізнесу Андрія Веревського.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

9 лютого 2021
Названо ТОП-8 виробників соєвої олії у 2020 році
В Україні за підсумками 2020 року лідером із виробництва соєвої олії став «Катеринопільський елеватор» (МХП) з часткою на ринку 17,4%....
22 січня 2021
Експорт соняшника зріс у 10,5 рази – «Укроліяпром»
Однією з особливостей 2020/21 МР є нарощування експорту з України насіння соняшнику у вересні – грудні 2020/21 МР, а саме з урожаю 2020 року....
14 грудня 2020
Україна посіла перше місце за поставками ріпакової, соняшникової та соєвої олії до ЄС
Україна за звітний період посіла перше місце серед постачальників цієї продукції до ЄС. Про це свідчать дані щотижневого звіту Єврокомісії. ...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...