На Харківщині – рекордний врожай соняшнику
На Харківщині – рекордний врожай соняшнику

Цього року Харківщина попри посуху зібрала майже на 10% більше зернових та зернобобових культур, у порівнянні з 2019-им, а по виробництву соняшника регіон вийшов на перше місце по країні. Про це Укрінформу розповіли в департаменті агропромислового розвитку Харківської облдержадміністрації. 

За даними ОДА, по всіх категоріях господарств області аграріями зібрано 3,9 млн тонн зернових та зернобобових культур, що на 9,8% більше, ніж у 2019 році (1-ше місце серед регіонів).

«Валовий збір пшениці (озимої та ярої) склав 2,7 млн тонн, на 18 % більше ніж у 2019 році (1-ше місце серед регіонів України). У порівнянні до показнику 2019 року відмічається збільшення валового збору по житу в 2,1 рази; по вівсу – на 73,8%; по просу – на 26,1%; по ячменю – на 10,6% та гречці — на 8,3%», – зазначили в департаменті.

Також область займає 1-ше місце серед регіонів України по виробництву ячменю та проса, 2-ге місце по виробництву гороху та кукурудзи.

«По валовому виробництву соняшнику область на 1-му місці по країні, його валовий збір становить 1,1 млн тонн, – наголосили в департаменті АПК.

У той же час самі аграрії, аналізуючи добрий врожай, зазначають, що йому сприяли дощі в травні та червні, також рослини не зачепили й пізні заморозки, які так нашкодили південним регіонам.

«Ми хоч і зібрали в області кращий врожай, але пройшли по краю. Потрібно робити висновки, дивитися в майбутнє, щоб ми спромоглися надалі отримувати достойний врожай. Наприклад, цього року ми мали пізні заморозки, і рослини могли втратити колос, як у південних регіонах. Що потрібно робити? Треба затягнути вегетацію рослин у фазі кущення. Науковці підказують, що треба зменшувати норму висіву, що треба продовжувати період підгодівлі рослин навесні, – зазначає в коментарі агентству голова ради старійшин Асоціації фермерських господарств та землевласників Харківської області Іван Биков.

Також він зазначив, що в його господарстві соняшнику більше зашкодила так звана несправжня борошниста роса, грибкове захворювання, ніж посуха.

Основна втрата була не через посуху, а через захворювання грибкове, що проявилося в період, коли вже своєю технікою ми не могли виїхати. Це потрібно було робити з квадрокоптерів, наймати», – пояснює Биков.

Але констатує, що посуха зрештою змусить харківських фермерів змінити методи обробітку землі, аби втримати вологу.

Нагадаємо, що відомий прогноз експорту зернових у 2020/2021 маркетинговому році. 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

25 листопада 2020
Закупівельні ціни на соняшник зросли на 1000 грн/т
На фоні скорочення запасів соняшнику на 1,5 млн т, закупівельні ціни на нього продовжують рости. Про це повідомляє зернова біржа Graine Trade. ...
13 листопада 2020
Названо регіони-лідери за врожайністю соняшника
Найвищий врожай соняшнику у 2020 році зафіксовано на Тернопільщин – 3,10 т/га. На другому місці серед областей по показнику врожайності...
30 жовтня 2020
У трьох областях України аграрії завершили збирання соняшнику
Станом на 26 жовтня 2020 року українськими аграріями намолочено 11,64 млн. тонн соняшнику з площі 5,9 млн. га (92% до прогнозу). Про це...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...