Малі фермери найбільше постраждали від земельного мораторію, – експерт
Малі фермери найбільше постраждали від земельного мораторію, – експерт

Підтримка невеликих фермерів та одноосібників буде основним запобіжником проти надмірного монополізму та кращого функціонування майбутнього ринку землі. Про це заявив професор Київської школи економіки Олег Нів’євський в онлайн інтерв’ю «Агробізнес Сьогодні». 

Він зауважив, що з 1999 року в Україні основна підтримка в аграрному секторі економіки надавалася в основному великим та середнім господарствам. А невеликі господарства, фермери та одноосібники навпаки залишися поза увагою підтримки держави.

«Ось аргументи на користь такого твердження – сприятливі для великого бізнесу значні податкові пільги; заборона на купівлю-продаж сільськогосподарської землі з 2001 року; спрямовані на великі господарства державні субсидії; недофінансування інфраструктурних проектів на селі, інвестицій в сферу аграрний знань та інновацій», – стверджує Олег Нів’євський.

За його словами, якщо деталізувати, то ситуація – наступна:

1.    Щодо значних податкових пільг для великого агробізнесу. Фіксований сільгоспподаток та спеціальний режим ПДВ – податкова пільга для виробників. Але обидві пільгові режими надають непропорційно більшу підтримку великим агрокомпаніям в Україні.

2.    Заборона на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення. Головний наслідок цього мораторію – нерозвинений сектор фінансування аграрного сектору під заставу землі. І це при тому, що невеликі фермери працюють переважно на власній землі, проте не можуть використовувати її для залучення фінансування для розвитку.

3.    Державні субсидії, що спрямовані більше на великі агрокомпанії в Україні. Аналіз коштів, що виділяються державою на підтримку сектору свідчить, що головними реципієнтами є саме великі агрокомпанії.

4.    Велике недофінансування оновлення та розвитку соціальної інфраструктури на селі, інвестицій в сферу аграрний знань та інновацій. Формування сучасного рівня соціальних послуг в селах, включно з дорогами, медичними послугами, чистою воду та школами; інвестування в аграрні дослідження та дорадництво є основою підтримки дрібних сільгоспвиробників.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський відзначив величезний опір земельній реформі та запуску ринку землі з боку окремих політиків і бізнесів. 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

30 липня 2021
Малим сімейним фермерам Мінагро планує виплачувати 10-12 тис. грн на корову за рік — Лещенко
В Україні на наступний рік збільшиться державна підтримка для аграріїв усієї країни. Йдеться про малі та середні фермерства, які...
28 квітня 2021
В Україні створили асоціацію для лобіювання експортних інтересів малих і середніх компаній
Малі та середні підприємства-експортери отримають додаткове фінансування для подолання наслідків кризи, спричиненої COVID-19. Про...
29 жовтня 2020
На Дніпропетровщині державі повернуто землю вартістю понад 22 млн грн
Господарським судом Дніпропетровської області задоволено позовні вимоги Новомосковської місцевої прокуратури в інтересах держави до двох товариств та...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...