Бізнес озвучив ТОП-8 головних завдань для нового очільника Держпродспоживслужби
Бізнес озвучив ТОП-8 головних завдань для нового очільника Держпродспоживслужби

 Представники бізнесу озвучили ТОП-8 головних завдань для нового очільника Держпродспоживслужби Владислави Магалецької-Рутицької. Про це повідомляє прес-служба Європейської бізнес асоціації.

«Для бізнесу надзвичайно важливо, щоб Держпродспоживслужба працювала ефективно та забезпечувала своєчасну видачу всіх сертифікатів і документів дозвільного характеру для безперебійної роботи компаній, тим паче в такий непростий період пандемії. Ми сподіваємося, що пані Магалецькій вдасться швидко та якісно налагодити роботу відомства, аби не гальмувати експортно-імпортні операції та торгівлю на внутрішньому ринку через затримки у оформленні документації, а натомість сприяти пожвавленню бізнес-активності для відновлення економічного росту», — зазначила виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації Анна Дерев’янко.

Отже, бізнес-спільнота визначила ТОП-8 головних завдань для нового очільника Держпродспоживслужби:

  • Формування професійної команди Держпродспоживслужби.
  • Підтримка українських експортерів на міжнародних ринках.

Протягом останніх років спостерігається тенденція до збільшення продажів сільськогосподарських культур на ринок Китаю та азійських держав. Враховуючи перспективність цього напряму, зернова спільнота вважає за потрібне й надалі розвивати співробітництво з КНР щодо постачання зернових культур, зокрема у напрямку розширення переліку сільгосппродукції продукції, що експортується з України до КНР, та спрощення процедури експорту ячменю.

  • Діджиталізація інформації та державних послуг, зокрема в зерновій галузі.

Йдеться про приєднання до системи електронного обігу фітосанітарних сертифікатів та запровадження електронних сервісів подачі документів.

  • Дотримання термінів видачі висновків санітарно-епідеміологічної експертизи.
  • Розробка методологічних рекомендацій щодо трактування правильності маркування нехарчових продуктів.

Так, часом неможливість виробників нанести маркування безпосередньо на побутову техніку трактується як порушення вимог законодавства, навіть в разі наявності вичерпної інформації на упаковці та супровідній документації.

  • Запобігання фальсифікації молочної продукції.
  • Подача заявки на членство в міжнародній організації PIC/S.

Комітет виробників ветеринарних препаратів багато років порушує питання про вступу до організації PIC/S (Системи співробітництва фармацевтичних інспекцій), оскільки це означатиме визнання українських правил виробництва ветеринарних препаратів іншими країнами і дозволить покращити контроль за якістю препаратів всередині країни.

  • Оновлення інструкцій лікування та профілактики хвороб тварин згідно з європейськими процедурами.

Існує необхідність оновлення українських інструкцій у відповідності з протоколами ЄС щодо лікування та профілактики інфекційних хвороб тварин, а також системи моніторингу здоров’я тварин з боку державних органів.

Крім того, бізнес очікує від Держпродспоживслужби відкриття методології формування тарифів на послуги з видачі дозвільних документів та роз’яснення щодо норм Закону «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», як існуюча практика в ЄС. Також для імпортерів є важливим питання зменшення періодичності перевірок вантажів при ввезенні на територію України. 

Нагадаємо, 13 жовтня на позачерговому засіданні Кабінету Міністрів України було ухвалене рішення про призначення Владислави Магалецької-Рутицької на посаду Голови Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

4 листопада 2020
Кабмін затвердив Владиславу Магалецьку-Рутицьку на посаді голови Держпродспоживслужби
На сьогоднішньому засіданні Кабмін призначив Владиславу Магалецьку-Рутицьку головою Держпродспоживслужби. Про це вона повідомила на своїй сторінці у...
29 жовтня 2020
Україна імплементувала 50% положень Угоди про Асоціацію з ЄС у галузі захисту прав споживачів, – аналіз
За результатами Моніторингового звіту «Україна та Угода про асоціацію. Моніторинг виконання за 2014-2019 роки», Україна імплементувала...
15 жовтня 2020
Держпродспоживслужба має взяти на себе функцію контролю складів та елеваторів
Кандидат на посаду голови Держпродспоживслужби (ДПСС) Геннадій Супіханов заявив, що Держпродспоживслужба має взяти на себе функцію...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...