У співпраці України та МВФ відбулась затримка ― Данилюк
У співпраці України та МВФ відбулась затримка ― Данилюк

У співпраці України і Міжнародного валютного фонду перед виділенням третього траншу кредитних коштів є «невелика» затримка до серпня. Про це повідомив міністр фінансів Олександр Данилюк.

“Мене питають, коли буде засідання ради директорів (МВФ). Вже є інформація, що у липні її не буде. Так, є, дійсно, невелика затримка до серпня місяця", ― сказав він.

Рада директорів ключового кредитора України Міжнародного валютного фонду не внесла Україну в розклад своїх засідань, розпланований до 29 липня включно. Раніше глава Департаменту зовнішніх зв'язків МВФ Джеррі Райс зазначав, що в серпні Рада директорів піде на традиційні тритижневі канікули, і засідання, у зв'язку з цим, буде поновлено лише наприкінці серпня ― початку вересня. Райс також не виключав, що українське питання щодо другого перегляду програми співпраці, затвердженої в березні 2015 року, розглянуть у вересні.

При цьому прем'єр-міністр Володимир Гройсман стверджував, що Україна виконала всі ключові маяки програми реформ як по лінії уряду, так і по лінії парламенту, і очікує від Фонду схвалення виконаної роботи і виділення нашій країні третього кредитного траншу в розмірі близько 1 млрд дол. МВФ схвалив програму співробітництва з Україною з використанням механізму розширеного фінансування у березні 2015 року терміном на 4 роки з обсягом фінансування 17,5 млрд дол. Торік Україна отримала за програмою 2 транші обсягами 5 і 1,7 млрд дол.

Восени 2015 року Київ повинен був пройти другий перегляд програми й отримати третій транш у розмірі $1,7 млрд. Однак ситуацію ускладнили проведені в жовтні вибори до місцевих рад, а потім серйозні політичні суперечки навколо податкової реформи та формування бюджету на 2016 рік. Співпрацю з МВФ було фактично «заморожено».

На початку 2016 року політичне протистояння гілок влади в Україні посилилося. Директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард закликала українську владу вирішити політичне протистояння і вжити ряд термінових заходів для подолання корупції. Однак переговори з Фондом були відновлені лише наприкінці квітня ― з приходом до влади нового уряду на чолі з екс-спікером парламенту Володимиром Гройсманом.

Повернення до діалогу вітали в Києві й Вашингтоні. Рада директорів МВФ запланувала засідання по Україні в липні. Спочатку передбачалося, що воно відбудеться в першій половині місяця. Однак пізніше, через зростання популістських настроїв, Верховна Рада не змогла ухвалити низку законопроектів з пакету МВФ, що стало однією з причин перенесення засідання.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

30 липня 2016
Питання кредиту для України МВФ розгляне в серпні
Міжнародний валютний фонд (МВФ) оголосив, що його виконавча рада щонайменше до середини серпня не голосуватиме з питання про виділення наступного...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...