В Україні вистачить власного цукру ― прес-служба
В Україні вистачить власного цукру ― прес-служба

Україна в 2016-2017 маркетинговому році виробить близько 1,7 млн ​​т цукру, якого вистачить для внутрішнього ринку на наступний сезон. Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

«З урахуванням початкових запасів і обсягів зовнішньої торгівлі, в тому числі і в рамках домовленостей з ЄС, пропозицію внутрішнього ринку за нашими прогнозами складе близько 2,05 млн тонн, при потребі внутрішнього ринку на рівні 1,6 млн т», ― зазначив директор департаменту продовольства міністерства Микола Мороз.

Він додав, що зазначені фактори, разом з достатніми обсягами перехідних залишків свідчать про стабільну ситуацію на ринку цукру.

Згідно з даними Держстату, протягом листопада 2015 ― червня 2016 року відпускні оптові ціни виробників і роздрібні ціни на цукор знизилися на 9,2% і 11,8% відповідно.

Ключовим фактором, який вплинув на рівень ціни цукру в Україні, за припущенням фахівців МінАП, могло стати зниження попиту на цукор з боку переробних підприємств і населення.

У 2015 році в порівнянні з 2014 роком зменшилася на 451 тис. т (15%) виробництво основних цукровмісних продуктів (соків, джемів, згущених молочних продуктів, йогуртів, морозива та ін.), Що в перерахунку на цукор становить 110 тис. т (або 7% місткості ринку цукру).

За розрахунками Держстату, показник споживання цукру населенням має постійну тенденцію до щорічного зниження: в 2011 році споживання цукру на одну людину складало 38,5 кг в рік, в 2014 році (останні дані) ― 36,3 кг на рік.

Станом на 15 липня поточного року оптово-відпускна ціна цукру склала 12,6-13,1 грн /кг. За даними Держстату, середня роздрібна ціна цукру в Україні станом на 11 липня поточного року склала 13,67 грн /кг.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...