Фермери закликали депутатів прийняти законопроєкт №3131-д про детінізацію АПК
Фермери закликали депутатів прийняти законопроєкт №3131-д про детінізацію АПК

Фермери та власники невеликих агрогосподарств закликають народних депутатів прийняти законопроєкт №3131-д, спрямований на детінізацію агропромислового комплексу. Про це повідомляють Українські новини.

Цей закон пропонує встановлення мінімальної суми податків, яку має заплатити орендар або власник землі — поставлене податкове зобов'язання (ППЗ).

Передбачається, що ППЗ буде запроваджуватися поетапно. Перехідний період для середніх і великих аграрних підприємств — три роки, після цього ставка ППЗ складе 4,5% від нормативно-грошової оцінки землі (НДО) — приблизно 1220 грн за гектар. Для дрібних аграріїв і сімейних ферм умови м'якші — два роки буде діяти пільговий період, після чого ПНО буде встановлено на рівні 2% від НДО, що становить близько 540 грн за гектар.

Власники земельних паїв, які здають їх в офіційну оренду, і селяни, які самі обробляють свої земельні ділянки площею до 1 га, під дію закону не підпадають.

«Нас лякають, що влада придумала новий спосіб, як збирати з селян і агровиробників додатковий податок. Спочатку ми теж занепокоїлися. Але після розібралися, що нічого страшного немає: тих аграріїв, які сьогодні чесно платять податки, цей закон взагалі не торкнеться. Наприклад, наше підприємство працює повністю «в білу». Ми платимо всі податки, наші працівники офіційно працевлаштовані. У нас сьогодні податкове навантаження з гектара вже більше — 1,3 тис. грн. Нас закон №3131-д просто не торкнеться. А ось ті, хто ховається в тіні, їм доведеться платити. Але я не бачу тут нічого поганого. Навпаки, умови мають бути для всіх однакові», — говорить Сергій Задорожний, директор ПП «Кедр».

Податки мають платити всі, вважає Аркадій Вільховий, директор ФГ «СОЛОМІЯ-А».

Всі хочуть, щоб були хороші дороги, освітлення на вулицях, безкоштовна медицина, безкоштовне навчання в школах. Але коли справа доходить до того, щоб чесно платити податки, багато хто робить все, щоб цього уникнути. У нас в районі є кілька «тіньовиків» — заробляють вони добре, але про те, щоб платити податки, і думати не хочуть. Коли по сезону наймають людей, часто їм не доплачують — адже домовляються на словах. Крутять з орендою паїв — селяни скаржаться, що їх часто обманюють, а зробити нічого не можуть. Таких "фермерів" працювати чесно може змусити тільки закон», — говорить Аркадій.

Якщо закон буде прийнятий, то чимало невеликих сімейних господарств, які сьогодні працюють «в сіру», швидше за все, повністю легалізуються, вважає Аркадій Вільховий.

У легальної роботи є великий плюс — якщо працюєш «в білу», можеш претендувати на держпідтримку і отримувати кредити під пільгові умови. Якщо говорити про дрібних сільгоспвиробників, ставка 540 грн з га — це небагато. Всі, хто працює чесно, і так ці суми платять. А для тих, хто поки «сумнівається», закон 3131-д дасть хороший стимул виходити з «тіні» і отримувати від цього вигоду», - говорить він.

Нагадаємо, названо наслідки законопроєкту №3131-д про мінімальне податкове навантаження на 1 га сільгоспземлі для власників та орендарів паїв.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

16 червня 2021
Аграрії чекають на прийняття законопроекту №3131-д щодо детінізації виробництва сільгосппродукції
До кінця поточної сесії народним обранцям необхідно встигнути ухвалити низку аграрних законопроєктів та вирішити питання з ключовими етапами...
21 вересня 2020
У Мінфіні заявили про детінізацію 15-20% ПДВ за останні місяці
Протягом останніх чотирьох місяців уряд вивів з тіні від 15% до 20% податків на додану вартість. Про це заявив міністр фінансів...
8 вересня 2020
У ВРУ створили міжфракційне об'єднання «Депутатська аграрна рада»
Андрій Богданець, народний депутат України, очолив новостворене міжфракційне депутатське об’єднання «Депутатська аграрна рада» у...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...