ВРУ зареєструвала законопроект, що вносить зміни в оподаткування для аграріїв ― прес-служба
ВРУ зареєструвала законопроект, що вносить зміни в оподаткування для аграріїв ― прес-служба

Сьогодні народний депутат України Микола Кучер разом з групою інших народних депутатів України - представників аграрного та податкового комітетів Верховної Ради України зареєстрували законопроект «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо вдосконалення деяких положень, що стосуються оподаткування в агропромисловому комплексі» № 4027а. Про це повідомляє прес-служба Миколи Кучера.

Гостра необхідність в розробці цього проекту закону, за словами авторів, виникла після численної кількості скарг від представників агропромислового комплексу та жителів сільської місцевості.

Законопроектом регулюються питання відрахування податку на доходи фізичних осіб, який нараховується юридичною особою, його відокремленим підрозділом за надану такими фізичними особами в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм) нерухомість. Податок повинен перераховуватися до відповідного бюджету за місцезнаходженням такої нерухомості.

"Це робиться для того, щоб, наприклад орендар, який зареєстрований в Київській області, а орендує землі в Черкаській області, платив ПДФО з оренди саме до місцевих бюджетів Черкаської області, де і розташовуються орендовані землі", ― зазначають автори законопроекту.

Також наголошується, що діючі норми законодавства є суперечливими в контексті подальшого розвитку процесів децентралізації в Україні, оскільки передбачають зарахування до відповідного бюджету за місцем реєстрації юридичних осіб, а також їх відокремлених підрозділів. Реєстрація ж відокремлених підрозділів, яким в установленому порядку надано повноваження щодо нарахування, утримання та сплати (перерахування) до бюджету податку, створює додаткові необгрунтовані витрати для представників агропромислового комплексу, оскільки не стосується безпосереднього процесу виробництва.

"Протягом останніх кількох років зміни до Податкового та Бюджетного кодексів України, зокрема в рамках податкової реформи, приймалися напередодні нового податкового року. Часто пропоновані зміни не проходили необхідних громадських обговорень, без належних експертних оцінок і аналітичних висновків. На практиці, це призвело до надмірного податкового навантаження на представників агропромислового комплексу, допущення техніко-юридичних помилок і неузгодженостей, що зараз призводить до несприятливих соціально-економічних наслідків і негативно впливає на реалізацію реформи децентралізації в Україні", ― розповів Микола Кучер.

За його словами, даним законопроектом пропонується внести чисто технічну правку, проте в контексті децентралізації така правка носить значимий, соціально справедливий характер, адже 60% ПДФО буде наповнювати бюджет тієї об'єднаної територіальної громади, землями якою користуються орендарі з сусідніх областей.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...