Індекс капітальних інвестицій у агропродовольчий сектор впав на 15%
Індекс капітальних інвестицій у агропродовольчий сектор впав на 15%

Протягом двох кварталів 2020 року значення індексу капітальних інвестицій зменшилося з 71,3% до 56,2%. Розвиток агропродовольчих секторів економіки України потребує невідкладних заходів із протидії інвестиційній кризі. Про це заявив провідний науковий співробітник відділу інвестиційного і матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Микола Кісіль, коментуючи нещодавно оприлюднені Державною службою статистики України дані щодо капітальних інвестицій у І півріччі 2020 року, повідомляє сайт інституту. 

За його словами. агропродовольчі сектори нині переживають гостру інвестиційну кризу, яка охопила всю економіку України.

«Обсяг капіталовкладень за усіма видами економічної діяльності в січні-червні цього року до відповідного періоду 2019 року склав лише 65,1%. Такий спад характерний для інвестиційної кризи», – зауважив науковець.

За його словами, прояви інвестиційної кризи в аграрному секторі економіки України є ще більш значними. Індекси капітальних інвестицій у січні-червні 2020 року до відповідного періоду минулого року мають такі значення: сільське господарство – 55,5%, лісове – 28,6, рибне господарство – 44,9%.

Обсяг капітальних інвестицій у виробництво харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів за першу половину поточного року до відповідного періоду 2019 року становить 63,5%, що майже відповідає рівню спаду в економіці. Втім, інвестиційна криза у харчовій промисловості поглиблюється, – висловив занепокоєння Микола Кісіль.

Різкий спад інвестицій, що відбувся в першому півріччі 2020 року, вже в короткостроковій перспективі негативно позначиться на обсягах випуску агропродовольчої продукції, спрогнозував експерт. Враховуючи недобір цьогорічного врожаю і необхідність виконання експортних зобов’язань у наступному році можливі перебої із самозабезпеченням внутрішнього ринку окремими видами продовольства, кормами та деякими іншими продуктами.

Порівняно глибша інвестиційна криза в агропродовольчих секторах зумовлена цілою низкою чинників, пояснив Кісіль. Вони пов’язані, зокрема, зі змінами в секторальному управлінні, посиленням інвестиційних ризиків, відмовою агроінвесторів від реалізації своїх проектів у зв’язку з очікуваннями на купівлю земельних ділянок сільськогосподарського призначення, уповільненням інвестиційної діяльності в секторах економіки, пов’язаних із сільським, лісовим, рибним  господарствами і переробленням, а також з іншими факторами.

Оскільки аграрна сфера економіки помітно впливає на динаміку розвитку більшості видів економічної діяльності, заходи з протидії інвестиційній кризі в державі слід розпочинати з її подолання в аграрних секторах, вважає вчений.

На його думку, починати слід з усунення специфічних секторальних чинників інвестиційної кризи. Йдеться, перш за все, про формування сільськогосподарської політики за аналогією країн Економічного співробітництва і розвитку, зменшення інвестиційних ризиків агровиробників, протидію агрорейдерству та інвестиціям у захоплення земель сільськогосподарського призначення, створення умов для масового розвитку малого агробізнесу, його кооперативних й інтеграційних формувань, у тому числі про надання державної підтримки під реалізацію їхніх інвестиційних проєктів розвитку тощо.

Однак фундаментом для подолання інвестиційної кризи в агропродовольчих та інших секторах економіки є відповідні макроекономічні заходи щодо формування сприятливого інвестиційного клімату та безпеки інвестицій, – підсумував Микола Кісіль.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

23 листопада 2020
Індекси цін сільгосппродукції у третьому кварталі становлять 117,8%
У ІІІ кварталі 2020 року індекси цін сільськогосподарської продукції, реалізованої аграрними підприємствами, становили 117,8% у порівнянні із...
16 жовтня 2020
Україна й Казахстан домовилися залучати інвестиції в агросектор, – МЗС  
Україна та Казахстан домовилися про 5 ключових напрямів співпраці в інвестиційній сфері, серед них – агросектор. Про це після...
1 жовтня 2020
Кабмін затвердив порядок використання коштів в проекті «Прискорення інвестицій у сільське господарство України»
Кабінет міністрів України затвердив порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою «Прискорення інвестицій у...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...