В Україні запустили унікальний біогазовий завод, аналогів якого немає в Європі
В Україні запустили унікальний біогазовий завод, аналогів якого немає в Європі

Агрохолдинг I&U Group запустив у дію біогазовий комплекс потужністю 6 МВт, побудований у партнерстві з «Європейським банком реконструкції та розвитку» (ЄБРР). Про це повідомляє кореспондент AgroPolit.com із місця події.

Як розповів під час відкриття засновник агрохолдингу I&U Group Сергій Тарасов, біогазовий завод — це частина загального проекту агрохолдингу вартістю €110 млн.

«Задача цього заводу – утилізація відходів із виробництва у біогаз і паралельно отримання прибутку. Його потужність — 6 МВт. Щорічно біогазовий завод вироблятиме 48 180 МВт∙год/рік «зеленої» електроенергії. За оптимістичними розрахунками, завод вийде на повну проєктну потужність (6 МВт) до 1 жовтня 2020 року. На власні цілі I&U Group споживатиме 8%  виробленої «зеленої» енергії, а решта віддаватиметься у загальну енергомережу України. Залишки від виробництва біогазу перероблятимуть на біодобрива: щорічно комплекс вироблятиме 10-12 тис. т твердих мінеральних добрив і 80,3 тис. т рідких добрив. Крім того, він істотно поліпшить екологічну ситуацію поблизу заводу та селища Капітанівка: сукупно буде скорочено викиди CO2 на 18 000 т на рік», — пояснив Тарасов.

Засновник агрохолдингу I&U Group Сергій Тарасов також подякував усім партнерам, які долучилися до будівництва та запуску біогазового заводу.

Проект реалізовувався спільно з ЄБРР. Я вдячний ЄБРР в особі віце-президента Алана Пію за довіру до нашої компанії та фінансову підтримку. Їхній загальний курс на реалізацію екологічних проектів та енергозбереження допоміг нам запустити в Україні та загалом в Європі перший унікальний біогазовий комплекс, який здатний переробляти будь-які біовідходи, при цьому економіка виробництва «зеленої» енергії не надто відрізнятиметься. Крім того, я хочу подякувати всім нашим партнерам: Фонду чистих технологій, компаніям AAT Abwasser und Abfalltechnik GmbH, Formtec Spezialschalungs GmbH & Co, «НПП-фірма Будіндсервіс», «Газінтех», «Енерголюксмонтаж», ДП «Цукроавтомат-ІНЖ», юридичній компанії ADER HABER, колективу «Новомиргородський цукор» та всім, хто разом з нами працював весь цей час», — зауважив Сергій Тарасов.

Заступник голови ЄБРР в Україні Леся Кузьменко привітала керівництво компанії з успішною реалізацією проєкту.

Ми знаємо, як не просто далося це рішення I&U Group. Ми знаємо, як багато було проведено технологічної та аналітичної роботи перш, ніж у жовтні 2018 року ЄБРР та I&U Group підписали кредитну угоду в розмірі €15 млн на будівництво біогазового заводу. І ось цей момент настав — завод побудовано. Причому запускається він у непростий для всієї економіки 2020 рік. Ми вітаємо Вас із запуском заводу і бажаємо йому багато років успішної роботи, а Сергію Тарасову – ще багатьох знакових проєктів і вершин, які Ви будете успішно підкорювати разом зі своєю командою», — наголосила вона. 

Клаус Мусбрюгер — інженер та головний технолог австрійської компанії ААТ, відповідальної за встановлення обладнання та технологічні процеси, розповів про особливості роботи збудованого заводу.

Біогазовий комплекс у Капітанівці — це унікальний завод, якого наразі ви не побачите ніде в Україні.  Хіба що буде його друга черга. Він побудований таким чином, що на виході отримується максимальна кількість біогазу з різних видів біовідходів, при цьому він споживає мінімальну кількість енергії на роботу», — говорить він. 

Керуючий  директор  будівельної компанії  FORMTEC  Ральф Струм прогнозує, що біогазовий завод стане лідером ринку біогазових технологій в Україні.

Ми підписали в 2018 році контракт на будівництво цього біогазового комплексу. Але ми розуміли, що зіштовхнемося з цілою низкою випробувань для нас. Було непросто завезти в Україну всі наші напрацювання та технології, аби реалізувати цей комплекс. Однак ми розуміли, що будуємо «серце» (ферментатори у центрі цього комплексу) біогазового заводу, який стане лідером ринку біогазових технологій в Україні, тож нам було важливо зробити його надійним і ритмічним», — уточнює директор.

Довідка:

Будівництво комплексу поблизу селища Капітанівка Новомиргородського району Кіровоградської області тривало з грудня 2018 року. Вартість заводу — €23 млн. Для будівництва було залучено пакет фінансування, який складався з кредиту ЄБРР у розмірі €13 млн та пільгового кредиту від Фонду чистих технологій (ФЧТ) у розмірі €2 млн. Комплекс буде переробляти відходи цукрового виробництва і силос в сировину для теплової та електричної енергії.  Переробка відходів цукрового виробництва в енергію відбувається на гідравлічних реакторах за технологією анаеробних ферментаторів з гідравлічним перемішуванням.

Нагадаємо, що в Україні на 52% зросли біогазові потужності.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

17 серпня 2021
На Чернігівщині будують біогазову установку, яка працюватиме за рахунок силосу кукурудзи
На Чернігівщині ТОВ «Каліпсо біогаз» побудує біогазову установку з виробництва електроенергії потужністю 3 мВт, яка працюватиме за...
5 серпня 2021
За рік в Україні запрацювали 68 біогазових станцій
В Україні за рік ввели в експлуатацію 68 біогазових станцій. Про це повідомляє Біоенергетична асоціація України на своїй сторінці у Facebook. ...
25 лютого 2021
Цукрова галузь на межі колапсу: операція реанімація, або як не підсадити українців на голку імпортного цукру
Україні буде за пару років не солодко: спад у цукровій галузі ризикує обернутися присмаком лише імпортного цукру в роті та знищенням власної цукрової...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...