Названо причини масового мору риби у водоймах України
Названо причини масового мору риби у водоймах України

В Україні зафіксовано часті випадки загибелі водних живих ресурсів: з початку року масовий мор риби стався в Київській, Черкаській, Харківській, Одеській, Миколаївській, Запорізькій, Херсонській, Житомирській, Полтавській областях. Про це повідомила прес-служба Асоціації рибалок України.

В організації називають основні причини цього: неналежне ставлення людини до водойм, незадовільна робота природоохоронних державних структур, аномальна спека, маловодний рік, потрапляння у водойми побутових і виробничих стоків, а так же хімікатів з полів.

Все це призводить до різкого зменшення кількості розчиненого у воді кисню, в результаті чого настають заморні явища у риби.

«Масова загибель риби в різних регіонах країни – це не природний відбір… У кожного випадку є конкретне людське ім’я. На жаль, природоохоронні та контролюючі державні структури демонструють повну неспроможність по боротьбі з цим явищем. Як показала практика, вони можуть тільки зафіксувати факт події. А попередити замори риби, а тим більше знайти винних і гідно їх покарати – такі факти маловідомі. Ось і множаться з кожним роком випадки масової загибелі риби. А винуватці залишаються безкарними», – стверджують в Асоціації рибалок України.

У Мінприроди пояснили, що Україна вже давно належить до країн, в недостатній кількості забезпечених водними ресурсами, проте ситуація ускладнюється тим, що на державному рівні практично не виділяється коштів на очищення водойм.

Це не поодинокі випадки отруєння водойм. У 2019 році було отруєно все або майже все живе в 1240 вітчизняних водоймах. Ще в 920 водоймах відбулися заморні явища риби, причиною яких вважали зменшення кількості розчиненого у воді кисню через спеку і розростання синьо-зелених водоростей, які при гнитті виділяють токсини та спалюють розчинений у воді кисень. Але й тут без участі людини не обійшлося. Трагедії в основному походять від ненадання природоохоронними структурами своєчасної допомоги водоймам», – каже голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков.

Основна причина більшості випадків загибелі риби – це змита дощами з полів хімія. Потрапляючи у водойми, вона як «напалм» випалює в них все живе. В результаті гине не тільки водні мешканці, а й бобри, качки.

Нагадаємо, що вітчизняні рибалки обурені небаченою за масштабами корупцією в Держрибагентстві та повною профнепридатністю керівників рибного відомства, що знищує вітчизняну рибну галузь. 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

4 листопада 2020
В Україні спростили процедуру оренди водойм
Сьогодні, 4 листопада, Верховною Радою України прийнято у другому читанні законопроект №0853 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів...
22 вересня 2020
Україна за І півріччя експортувала рибного філе на $9,1 млн
За даними Державної служби статистики України, протягом січня-червня 2020 року нашою державою поставлено на зовнішні ринки 1 415 т свіжого,...
28 серпня 2020
Україна наростила експорт риби та ракоподібних на 14,8%
За I півріччя цього року проти аналогічного періоду минулого експорт української риби та ракоподібних збільшився на 14,8% — до понад 14 млн...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...