Всеукраїнська аграрна рада пропонує владі підтримати законопроект про мінімальне соцзобов'язання з 1 га ― прес-служба
Всеукраїнська аграрна рада пропонує владі підтримати законопроект про мінімальне соцзобов'язання з 1 га ― прес-служба

Всеукраїнська аграрна рада (ВАР) спільно з рядом аграрних асоціацій розробила законопроект про введення мінімального соціального зобов'язання ― в середньому 300 грн з гектара. Про це повідомляє прес-служба ВАР.

Платниками зазначеного виду податку будуть як юридичні особи ― орендарі землі, так і фізичні і юридичні особи, самостійно обробляють землю.

Платник-фізособа буде сплачувати в бюджет позитивну різницю між розміром податкових зобов'язань за мінімальним соцзобов'язання і загальною сумою сплаченого за звітний (податковий) рік податку на прибуток фізосіб (ПДФО). Платник-юрособа буде платити в бюджет позитивну різницю між розміром податкових вимог щодо мінімальних соцзобов'язання і загальною сумою сплаченого за звітний (податковий) рік ПДФО та єдиного соціального внеску.

"За попередніми розрахунками, сума з 1 га становитиме 300 грн, при тому що у всіх реально працюючих підприємствах податкові платежі, які вони платять як ЄСВ і ПДФО, істотно перевищують цю цифру. Відповідно, їм нічого додатково платити не доведеться", ― каже заступник голови ВАР Михайло Соколов.

За його словами, в Україні є досить великий сегмент в АПК, який працює нелегально: орендує землі за "чорний нал" і не сплачує податки.

"Ідея в тому, щоб змусити їх платити хоча б цю мінімальну суму. Таким чином, умови між тими, хто працює в тіні і легально, вирівняються. Хоча і не повністю. За нашими оцінками, тільки ця міра дасть до бюджету 5 млрд грн валового доходу", ― зазначив він.

Законопроект уже пройшов обговорення з представниками Міністерства фінансів, Державної фіскальної служби, Асоціацією фермерів і приватних землевласників, Українською аграрною конфедерацією і Міністром аграрної політики та продовольства.
Під час переговорів з прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом було досягнуто згоди, що при повному скасуванні спецрежиму ПДВ держава буде виділяти на держпідтримку аграріїв 1% "аграрного" ВВП: приблизно це 6 млрд грн.

Аграрні асоціації пропонують зазначені 6 млрд грн і 5 млрд грн від нового податку направити на держпідтримку сільгоспвиробників.

В "тіньовий обробці" в Україні перебуває 7 млн га землі.

Скасування спецрежиму ПДВ для сільгоспгалузі передбачається з 2017 року.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

27 серпня 2017
Який регіон найбільше страждає від аграрного рейдерства
50% сільськогосподарських підприємств, які постраждали від аграрного рейдерства, знаходяться в центральному регіоні, 33% — на півночі та 17%...
16 липня 2016
Рада не прийняла необхідних всіх законів ― Лагард
Рада директорів ключового кредитора України Міжнародного валютного фонду оцінить виконання Україною програми реформ і ухвалить рішення про виділення...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...