Експерт розповів, чи зможе держава повернути незаконно приватизовані землі
Експерт розповів, чи зможе держава повернути незаконно приватизовані землі

Після проведення Держгеокадастром аудиту не багато земель вдастся передати у  державну власність. Мета  аудиту – наведення ладу в самому Держгеокадастрі. Про заявив експерт у галузі земельного права Віктор Кобилянський в ефірі ukr.radio.  

Факти подвійної приватизації, каже він, важко простежити.

«Відомі факти, коли людина тричі міняла прізвище, і чотири рази під різними прізвищами ставала власником земельних ділянок. Насправді ж, люди, які «набирають» земель, ними не користуються. У них інша мета — гроші. Вони віддають цю землю в оренду. І за ці роки ми зрозуміли, що приватизація землі в Україні — не прозора. І фахівці зараз говорять про скасування в Україні інституту безоплатної приватизації. Бо вона несправедлива. Ці ж два гектари можна взяти в Конча-Заспі і десь на Кіровоградщині на забруднених землях», – наголосив експерт.

За його словами, треба подивитися, за яких чиновників це робилося, кого необхідно відверто звільняти, на кого подавати матеріали до правоохоронних органів.

Але, за результатами аудиту повернуті землі назад просто так не вийде. Бо Держгеокадастр не може подавати до суду сам на себе. Треба, щоб це зробила прокуратура, але кожна справа — індивідуальна. Зробити, щоб це було масово і швидко. Кожен досвідчений адвокат таку справу затягне на пару років, а за ці пару років людина продасть свою земельну ділянку, потім ще раз перепродасть. І останній власник цю землю копив цілком законно. І це створює проблеми. І саме на ці землі у нас мораторію немає. Вони вільно продаються, – сказав він.

Віктор Кобилянський не вірить у те, що багато земель вдастся в результаті аудиту у державну власність. За його словами, сьогодні кадастр не показує де є вільні земельні ділянки.

Те, що на публічній кадастровій карті не позначено блакитним кольором теоретично вільне. Як вибирати, треба прийти на конкретне місце, переконатися, що її ніхто не обробляє, а, якщо обробляє, то на якій підставі. Ми сподіваємося, що цей аудит виявить конкретні випадки, коли землями державної власності користується хтось без відповідного оформлення. Таких випадків багато. Він платить якийсь хабар якомусь чиновнику і отримує користь з цієї землі. Це можна юридично трактувати як самовільне захоплення ділянки, — наголосив він.

Нагадаємо, що 6 по 10 липня 2020 року Управліннями з контролю за використанням та охороною земель, які діють у складі Головних управлінь Держгеокадастру в областях, здійснено 244 заходи державного нагляду за використанням та охороною земель, за результатами яких виявлено 188 порушень земельного законодавства, зокрема заходів державного контролю щодо додержання суб’єктами господарювання вимог законодавства у сфері використання та охорони земель.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

30 липня 2020
Уряд змінив положення про інвентаризацію держпідприємств, які приватизуються
Кабінет міністрів вніс зміни до постанови 1993 року, якою визначався порядок інвентаризації майна державних підприємств перед приватизацією. Зокрема,...
17 липня 2020
На Публічній кадастровій карті може з‘явитися шар водоканалів, — Держгеокадастр
16 липня 2020 року відбулася зустріч керівництва Держгеокадастру, ДП  «Центр ДЗК», Асоціації...
16 липня 2020
Аудит Держгеокадастру виявив понад 10 тис. наказів про відведення землі, які потенційно є подвійною приватизацією
Щороку в межах безоплатної приватизації структурними підрозділами Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру у приватну...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...