Рада підтримала партизацію місцевих виборів в Україні
Рада підтримала партизацію місцевих виборів в Україні

Верховна Рад прийняла  законопроєкт №3485 «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодавства». Про це повідомляється на офіційному сайті ВРУ.

308 голосами «за» народні депутати підтримали законопроект у другому читанні та в цілому.

Зазначимо, що законопроєкт змінює систему проведення місцевих виборів і вносить відповідні зміни до Виборчого кодексу, прийнятого у 2019 році. 

У ньому є, як мінімум п’ять, підніжок демократичному місцевому самоврядуванню: 

  • зниження партійного порогу на місцях. У містах з населенням від 15 тис. осіб вибори згідно законопроекту 3485 пропонують проводити за пропорційною системою за відкритими списками.
  • застава для всіх кандидатів. Запроваджує заставу для кандидатів, які йтимуть за мажоритаркою (раніше цього не було) в розмірі 20% від мінімальної зарплатні. Для висуванців за партійними списками (великі міста) застава зменшиться в чотири рази. Так на кожні 10 тис. виборців у містах з більше 90 тис. населення кожній партії (за своїх майбутніх депутатів у міськраді) на старті виборів доведеться спочатку викласти одну мінімальну зарплатню (зараз 4723 грн), а за мера — близько 1 млн грн.
  • легалізація впливу депутатських груп на місцеве самоврядування. Ним пропонує посилити роль депутатських груп (об'єднання позапартійних народних депутатів) у місцевому виборчому процесі. Наразі ці групи можуть формуватися лише для роботи в парламенті (наразі їх дві — «За майбутнє» і «Довіра»), але поза ним вони не діють. Однак, документом пропонує розширити їх сферу: депутатські групи зможуть впливати на формування виборчих комісій за умови укладення ними угоди про співпрацю з однією партією.
  • посилення ролі обласних партійних організацій. Пропонує дозволити обласним організаціям партій висувати кандидатів на місцевих міських виборах і подавати кандидатури до складів виборчкомів замість міських і районних організацій, якщо останні відсутні в структурі партії.
  • IT-підрахунки результатів виборів. Вводить практику використання інноваційних технологій у виборчому процесі, таких як голосування на ділянці за допомогою комп'ютера; підрахунок голосів за допомогою електронних систем та інше, подачу документів кандидатами в режимі онлайн.

Раніше повідомлялося, що представники місцевої влади вимагають у Зеленського не допустити партизації місцевих виборів.

Більше про законопроєкт читайте у блозі - Місцеві вибори-2020: зміна виборчого законодавства та децентралізація по-новому доб’є сільських жителів та закріпачить місцеву владу.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

10 серпня 2020
Експерт розповів, чи готова Україна до місцевих виборів у плані законодавчих змін
На папері та в концепції Україна готова до проведення місцевих виборів, але на практиці вона абсолютно непідготовлена. Про це в інтерв'ю...
9 серпня 2020
Озвучено наслідки закону про партизацію місцевих виборів для громад
Партизація місцевих виборів взагалі надзвичайно вибила з колії всю реформу місцевого самоврядування адміністративно-територіального устрою, яку...
28 липня 2020
Місцевим радам ускладнять прийняття рішень із земельних питань
Законопроєктом № 3801 «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо розпорядження землями...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...