Україна на 8 місці у рейтингу найрозвинутіших аграрних країн
Україна на 8 місці у рейтингу найрозвинутіших аграрних країн

Україна увійшла в десятку головних експортерів сільськогосподарської продукції в країни Євросоюзу і займає восьме місце. У 2015 році ЄС імпортував української с/г продукції на суму в 3,5 мільярда євро. Хоча, варто відзначити, що за поточний рік цей показник зменшився майже на 15 відсотків.

Представляємо ТОП 10 найбільш розвинених країн Європи в галузі сільського господарства:

1. Румунія

Частка сільського господарства у ВВП країни: 6,4%

Основні сільськогосподарські культури: озима пшениця і кукурудза на зерно, кожна з них займає близько однієї третини загальної площі оброблюваних земель. Третина, зайнята під іншими озимими злаковими культурами - соняшником, рапсом, соєю, цукровими буряками, картоплею.

2. Болгарія

Частка сільського господарства у ВВП країни: 6,7%

Основні сільськогосподарські культури: вирощування пшениці, кукурудзи, винограду, садових культур, овочів, цукрових буряків, тютюну, олійної троянди, рису. Близько 60% посівних площ займають зернові - пшениця, кукурудза і ячмінь. Чисельність зайнятих в сільському господарстві становить близько 7%.

3. Боснія і Герцеговина

Частка сільського господарства у ВВП країни: 8,45%

Основні сільськогосподарські культури: кукурудза, цукрові буряки, пшениця, тютюн, фрукти та овочі. У передгір'ях Динар вирощуються сливи та горіхи; на півдні - виноград, тютюн, оливки, мигдаль, інжир. Герцеговина є центром виноробства. У тваринництві переважає розведення овець і кіз.

4. Білорусь

Частка сільського господарства у ВВП країни: 9,2%

АПК є однією з основних комплексообразующих галузей економіки країни. Однак частка сільського господарства у ВВП країни не характеризується стабільністю. Проблемними галузями стали виробництво зернових і зернобобових, картоплі, цукрових буряків та льоноволокна. Тваринництво, навпаки, демонструвало тенденцію зростання обсягу виробленої продукції.

5. Сербія

Частка сільського господарства у ВВП країни: 9,66%

Сільськогосподарські землі займають приблизно до 70% загальної площі земель. В уряді Сербії мають намір збільшити прибуток від експорту до 6 млрд доларів до 2015 року. Довгострокова мета полягає в тому, щоб ставши членом ЄС, валютний дохід, реалізований за рахунок експорту продуктів харчування, досяг 10 млрд доларів. Частка сільського населення становить 44%, а чисельність зайнятих в сільському господарстві жителів досягає 22%.

6. Чорногорія

Частка сільського господарства у ВВП країни: 10,1%

М'ясне виробництво домінує над вирощуванням сільгосп культур, воно займає значну частину (більш 60%) сільського господарства. Серед вирощуваних культур значну частину становлять картопля, тютюн, виноград, цитрусові, оливки і інжир. Вирощувані в цій країні продукти офіційно визнані одними з найбільш екологічно чистих і корисних на території всієї Європи.

7. Македонія

Частка сільського господарства у ВВП країни: 10,2%

Провідними галузями в сільському господарстві Республіки Македонії є: овочівництво, плодівництво, вівчарство. Тут вирощують пшеницю, кукурудзу і рис. Багато уваги приділяють технічним культурам - тютюну, соняшнику, бавовнику. Останні відрізняються високою якістю і йдуть на експорт. Широко поширені виноградарство і виноробство. У сільському господарстві зайнято близько 20% економічно активного населення, однак зайнятість населення в сільськогосподарському виробництві носить сезонної характер.

8. Україна

Частка сільського господарства у ВВП країни: 10,43%

У минулому році частка сільського господарства в структурі ВВП вперше у вітчизняній історії досягла 10%. Таким чином, агросектор став ключовою наповнюють бюджет статтею. Сільські жителі становлять близько 31% населення країни.

9. Молдова

Частка сільського господарства у ВВП країни: 13,8%

Сільське господарство є базовою частиною національної економіки, його частка у ВВП становить майже 15%, а разом з переробною промисловістю сільськогосподарської сировини - близько 30% обсягу ВВП і приблизно половина від загального обсягу експорту.

10. Албанія

Частка сільського господарства у ВВП країни: 21,83%

Сільське господарство є провідною галуззю економіки Албанії, продукція якого щорічно забезпечує близько 20% ВВП. Оскільки економіка країни кілька десятиліть була орієнтована виключно на внутрішні потреби, сільгосппродукція майже не експортувалася. Основні сільськогосподарські культури в Албанії - кукурудза і пшениця. Великих успіхів країна досягла у вирощуванні волокнистих культур, в основному це тютюн і бавовна.

ІЦ УАК за матеріалами agronews

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

10 лютого 2016
Мінагропрод підтвердило "рекордний" прогноз експорту зернових на рівні 37 млн т — Павленко
Міністерство аграрної політики та продовольства прогнозує експорт зернових на рівні 37 млн т в 2015/2016 маркетинговому році (МР). Про це під час...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...