Озвучено переваги прийняття законопроєкту про розпаювання державних земель для агросектору
Озвучено переваги прийняття законопроєкту про розпаювання державних земель для агросектору

Окрім встановлення соціальної справедливості щодо одержання паю працівниками держпідприємств, як це ще в 1990-х роках було зроблено працівниками колгоспів, законопроєкт №3012-2 є важливим для економіки держави. Про це у коментарі для AgroPolit.com повідомив один із авторів документуа, народний депутат, голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління у сфері агропромислового комплексу Олег Тарасов.

Зазначимо, що вчора, 13 липня, Верховна Рада ухвалила в повторному першому читанні законопроєкт №3012-2 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення права працівників державних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій на одержання земельної частки (паю)».

Олег Тарасов зазначив, що лише в сфері АПК налічується біля 500 державних установ та підприємств і майже всі вони, згідно із фінзвітами, є збитковими. Насправді ж за різними договірними схемами на землях таких підприємств працюють інші зацікавлені приватні особи або фірми. Оплата за можливість обробітку землі становить в середньому $200 за 1 га землі.

«Утримання збиткових господарюючих суб’єктів завдає колосальних збитків державі, до того ж розкрадаються мільярди гривень, які не потрапляють ані в бюджет, ані на розвиток самих підприємств», — повідомив нардеп. 

Він зазначив, що у цьому контексті потрібна нова стратегія стосовно розвитку Національної академії агарних наук України та ïï дослідних господарств і підприємств.

Ми втрачаємо лідерські позиції в галузі племінного тваринництва, насінництва, вирощування унікальних сортів. Тому окремим питанням є ефективність і подальша доцільність використання значних обсягів державних сільськогосподарських земель академією», — додав Олег Тарасов.

Що стосується суті законопроєкту, то прописано, що приватизація земель сільськогосподарських підприємств може здійснюватися як в процесі приватизації самих підприємств, так і без ухвалення рішення про їхню приватизацію, на підставі рішення органу, до сфери управління якого належить підприємство, а також під час ліквідації підприємств.

При цьому, під час приватизації земель підприємств здійснюється розподіл їхніх сільськогосподарських угідь. До 40% земель розподіляється між працівниками підприємства та пенсіонерами з їх числа, працівниками державних і комунальних закладів соціальної сфери (площа земель, що передається у власність одного працівника підприємства або пенсіонера з числа колишніх працівників підприємств, визначається за середнім розміром паю у районі, а для працівників закладів соціальної сфери не може перевищувати 2 га).

До 20% земель передається у власність учасникам бойових дій розміром ділянок до 2 га для ведення особистого селянського господарства. Не менше ніж 40% передається в оренду на земельних торгах (крім випадків приватизації земель підприємств у зв'язку з приватизацією самих підприємств). У разі приватизації земель підприємств у зв'язку з приватизацією самих підприємств, землі, що залишилися після розподілу між працівниками підприємства, працівниками державних і комунальних закладів соціальної сфери та учасниками бойових дій, передаються в оренду на 50 років господарському товариству, на яке перетворюється підприємство», — повідомив Олег Тарасов.

Також законопроєкт передбачає, що несільськогосподарські угіддя та землі несільськогосподарського призначення, що перебувають у постійному користуванні підприємства, під час його ліквідації передаються в комунальну власність територіальних громад за місцем їхнього розташування.

Детальніше про законопроєкт читайте за посиланням.

 


 
 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

29 вересня 2021
Майбутнє сільськогосподарських земель у користуванні державних підприємств
Що робити із сільськогосподарськими землями на балансі державних підприємств? Після передачі більшості державних земель поза межами населених пунктів...
17 березня 2021
Науковці просять депутатів не позбавляти НААН земельного банку
Науковці попросили нардепів врахувати потреби української аграрної науки і не позбавляти їх земельного банку. Відбулося це удень розгляду аграрним...
17 липня 2020
Стало відомо, як розділять землю державних сільгосппідприємств
Більшу частину земель — це 40% — отримають люди, які на ній живуть і працюють. Йдеться не лише про працівників цих підприємств, а й...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...