Аграріям хочуть спростити життя за допомогою 19 законопроектів ― ініціатива
Аграріям хочуть спростити життя за допомогою 19 законопроектів ― ініціатива

Успішна реалізація аграрної стратегії вимагає запровадження низки законодавчих та регуляторних змін. Про це під час презентації проекту «Підтримка ЄС впровадження сільськогосподарської та продовольчої політики в Україні» розповів провідний експерт проекту Сергій Черниш.

«Багато законодавчих актів України були створені ще за часів існування Радянського Союзу. Деякі з них взагалі датуються ще 1937 роком. Тому в першу чергу нам потрібно попрацювати над оновленням законодавчої бази», ― пояснив він.

За оцінкою експерта, пріоритетних напрямків законотворчої роботи на 2016 рік є 19. До цього списку увійшли:
1. Проект Закону «Про обіг земель сільськогосподарського призначення, емфітевзис».
2. Нова редакція проекту Закону України про державну підтримку сільського господарства (передбачити програми підтримки малих та середніх сільськогосподарських товаровиробників до 500 га).
3. Проект Закону України «Про особливості приватизації підприємств спиртової та лікеро-горілчаної промисловості (виробників спирту етилового).
4. Нова редакція проекту Закону України «Про органічне землеробство» (консультативний процес та підтримка проходження у ВР України).
5. Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання меліоративних земель та меліоративних систем».
6. Проект Закону України «Про безпечність і гігієну кормів (супроводження до другого читання).
7. Проект Закону України «Про засади державної політики щодо розвитку сільського господарства та сільських територій в Україні до 20210 року» з урахуванням положень Єдиної комплексної стратегії розвитку сільського господарства та сільських території в Україні на 2015-2020 роки.
8. Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо приватизації державних сільськогосподарських підприємств».
9. Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питань колективної власності на земельні ділянки».
10. Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обміну земельними ділянками, об’єднання суміжних земельних ділянок, консолідації земель шляхом створення нових та впорядкування існуючих землеволодінь і землекористувань».
11. Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури реєстрації земельних ділянок».
12. Проект Закону України «Про удосконалення процедури нормативної оцінки земельних ділянок».
13. Проект Закону України «Про спрощення цільового призначення земельних ділянок».
14. Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення ведення бізнесу в рибогосподарській галузі.
15. Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з ліквідацією Державної сільськогосподарської інспекції».
16. Проект Закону України «Про внесення змін в ЗУ «Про кооперацію» та Сільськогосподарську кооперацію».
17. Проект Закону України «Про регулювання ринку необробленої деревини в Україні».
18. Проект Закону України «Про внесення змін до Закону України Про аквакультуру».
19. Розробка підзаконних нормативних актів до Закону України № 411-IV «Про насіння і садівний матеріал».

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...