Петрашко лобіює інтереси Коломойського, «просуваючи» встановлення мита на імпортне пальне
Петрашко лобіює інтереси Коломойського, «просуваючи» встановлення мита на імпортне пальне

За захистом до Мінекономіки звернулися вітчизняні виробники пального. Підконтрольні  Ігорю Коломойському «Укртатнафта», «Укргазвидобування» й «Укрнафта» подали спільну заяву з проханням запровадити мита на російське дизельне паливо і скраплений газ, що загрожує подальшим звуженням конкуренції на ринку і посилення позицій групи «Приват». Про це повідомляє Главком.

Вони вважають, що російські виробники нафтопродуктів порушують норми ВТО. Оскільки з бюджету РФ їм компенсуються акцизи, що фактично є субсидуванням, а отже й порушенням конкуренції. 

Автори звернення наполягають на введенні з цього року мит на імпорт за ставкою 8,46%  із подальшим її збільшенням щороку  до 25,4%, починаючи з 2024 р. Мовляв, таким чином держава сприятиме зростанню внутрішнього виробництва пального і зниженню собівартості вітчизняних нафтопродуктів.

Насправді ж ефект від запровадження додаткових мит буде геть іншим – подальше звуження конкуренції на ринку і посилення позицій групи «Приват». Тобто, єдиним, хто виграє в цій ситуації, буде олігарх Коломойський.

Всі інші матимуть негативні наслідки. Адже додаткові мита на російські нафтопродукти потягнуть ціни на пальне вгору. Ці гроші зрештою будуть витягнуті з кишень пересічних споживачів. Оскільки вартість палива входить до собівартості будь-якої продукції. Збільшення витрат на перевезення виробники змушені будуть закладати в кінцеві ціни.  Загальні додаткові витрати підприємств і громадян тільки в цьому році за умов запровадження мит становитимуть близько 40 млрд грн», — йдеться у повідомленні.

До того ж, найбільшого удару зазнають незахищені верстви населення, які й без цього перебувають на межі виживання. Також слід врахувати, що на дизелі и скрапленому газі їздять не найбагатші автомобілісти, цей вид палива використовують наші аграрії і українська армія.

Наприкінці травня  Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі мала б поставити крапку у цій історії, більше того, експерти ділилися інсайдерською інформацією, що позиція Міністерства – ніякого підвищення. Але питання було зняте з розгляду, після того як близький до Коломойського депутат Олександр Дубінський розкритикував дії комісії.

Після цього у відповіді одному з учасників ринку Мінекономіки вказало, що звернення «Укрнафти» не підтримане, оскільки до 2021 р. введено мораторій на збільшення ставок податків та зборів. Однак фінального рішення Міжвідомча комісія так і не прийняла.

Таким чином Міністерство на чолі з Ігорем Петрашком наразі відклало розгляд питання через заяву депутата, близького до Коломойського. Відповідно, якщо в такій ситуації міністр прийме рішення про підвищення ціни на дизпаливо, дане рішення буде виключно в інтересах олігарха», — повідомляється у матеріалі.

Чому для економіки важливо поставити на стоп мита на пальне? Тотальне зростання собівартості вітчизняних товарів через подорожчання пального сповільнить вихід із кризи. Оскільки в період низького попиту, як от зараз, для підприємств навпаки вкрай важливо мати можливість стимулювати споживачів до покупок. Зокрема й за рахунок привабливих цінових пропозицій. 

Нагадаємо, що 21 травня Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства запропонувало запровадити квоти на імпорт добрив. 

Детальніше про це читайте у матеріалі: Ігор Петрашко & Дмитро Фірташ: курс на створення монополії чи лібералізація ринку міндобрив?

Після фермери закликали владу зупинити посилення хімічної монополії Фірташа.

Підтримує ініціативу аграріїв народний депутат, голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олег Тарасов, який пропонує уряду не створювати «теплу ванну» для одного українського монополіста-виробника хімічних добрив, обмежуючи імпорт мінеральних добрив з інших країн.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

12 листопада 2020
Аграрії вимагають скасувати ліцензії на паливо
Всеукраїнський Конгрес Фермерів вимагає звільнити сільгоспвиробників від необхідності отримання ліцензії на зберігання палива і замінити її на просте...
10 вересня 2020
У вересні фахівці прогнозують зростання цін на пальне
У вересні ціна на пальне зросте. Запаси дешевої нафти й нафтопродуктів добігають кінця. Таку думку висловив Сергій Куюн, директор ТОВ...
8 вересня 2020
Міністр економіки Ігор Петрашко посів перше місце за розміром статків серед інших міністрів України з нової команди
Міністр економіки Ігор Петрашко посів перше місце серед інших міністрів України за розміром статків серед членів нової команди Зеленського,...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...