Розпочалася виставка «Organic made in Ukraine» ― парламент
Розпочалася виставка «Organic made in Ukraine» ― парламент

В парламенті розпочала роботу виставка продукції органічних сільськогосподарських виробників України «Organic made in Ukraine», мета якої ― інформування про новини на органічному ринку України, ознайомлення з українськими виробниками сертифікованих органічних продуктів, презентування українського органічного кошика. Про це повідомляється на сайті Верховної Ради України.

Органічне виробництво відіграє важливу роль в підтримці стану здорового навколишнього середовища, збереження біорізноманіття, що є чи не найголовнішими факторами успіху у програмах сталого розвиту.

За численними даними досліджень у світі споживачі органічних продуктів харчування оцінюють стан свого здоров'я значно краще, ніж споживачі конвенційної їжі (не органічної). Наприклад, завдяки багаторічному впровадженню програми "Їжа для життя" (включення органічних продуктів у меню шкільної їдальні, Лондон) ― відсоток учнів з надмірною вагою знизився з 10% у 2002 році до 2% у 2010 році. Водночас поліпшилися успіхи школярів у навчанні, ― позитивно склали іспити 90% випускників, порівняно з 32% у 2002 р. У 2010 році у США, Мішель Обама оголосила про старт величезної державної програми "Let’s Move!" на 2011-2021рр, мета якої ― здорові діти, зниження відсотку ожиріння, здорова нація, фінансування Урядом ― мільярд доларів щороку. Новий бюджет Данії передбачає фінансування 60% органічних продуктів в їдальнях державних установ.

Дослідження українських вчених медичного університету ім. О.О.Богомольця показало, що харчування на 50% впливає на здоров'я дитини в Україні, водночас лікування на 10%, генетика на 20%, умови життя на 20%.

У світі щорічно реєструється від до 2 млн. випадків отруєння людей пестицидами, більшість яких припадає на сільських жителів. Фосфорорганічні пестициди домінують в їжі. Це Причина атеросклерозу, інших судинних захворювань.

На виставці будуть представлені українські компанії, сертифіковані за європейськими стандартами органічного виробництва, які виробляють продукцію та сировину для внутрішнього та зовнішніх ринків: овочі, фрукти та ягоди, хліб та хлібобулочні вироби, печиво, зернові та бобові культури та продукція з них, олії, молоко та молочні продукти, сири, м’ясні продукти, сік, мед, горіхи, гриби, чаї, лікарські трави, спеції, солодощі.

У організації Виставки приймають участь Асоціація виробників органічної продукції «БІОЛан Україна», органічні сільгоспвиробники, оператори органічного ринку України.

Такі показники яскраво демонструють, що органічне виробництво продуктів харчування не просто модний тренд, а спосіб життя та усвідомлений вибір урядів багатьох розвинених країн.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...