УЗА покращила прогноз урожаю та експорту зерна у новому сезоні
УЗА покращила прогноз урожаю та експорту зерна у новому сезоні

Українська зернова асоціація в травневому звіті покращила, порівняно з квітневим звітом, прогноз врожаю 2020/2021 маркетингового року з 94 млн т до 98 млн т. Про це повідомляє прес-служба УЗА. 

При цьому, прогнозується більший експорт зернових та олійних – прогноз збільшився з 57,2 млн т до 58,5 млн. т. УЗА прогнозує збільшення валового врожаю зернових завдяки можливим рекордним показникам врожаю кукурудзи в новому сезоні. Окрім того, травневі дощі суттєво покращили стан пшениці.

«Покращити прогноз загального врожаю в Україні дозволила достатня кількість опадів у травні, які покращили як зволоженість ґрунту майже по всій країні, так і стан озимих та ярих культур. Також, ті південні області, що зазнали посухи не матимуть критичних наслідків для загального врожаю зернових та олійних культур, оскільки не є основними зерно виробничими регіонами України. Окрім того, в цьому році  аграрії значно розширили площі під кукурудзою, що дозволяє очікувати на новий рекорд врожаю цієї культури», – зазначив Президент Української зернової асоціації Микола Горбачьов.

Прогноз урожаю пшениці в майбутньому маркетинговому році покращився і сягне 26,8 млн т, в той час як експорт може скласти близько 18 млн т. Це буде другий за показником врожай пшениці опісля минулорічного рекорду.

У 2019 році Україна виростила рекордний врожай пшениці – 28,2 млн т, а експорт в 2019/2020 МР складе  близько 20,5 млн т.

Прогноз врожаю кукурудзи в травневому звіті покращився та дає надію на новий абсолютний рекорд врожаю в 37,3 млн т, при експорті – 30 млн т. Попередній рекорд врожаю кукурудзи в Україні встановлено в поточному сезоні – зібрано 35,2 млн т, при можливому експорті близько 29 млн т.

Покращився й прогноз врожаю ячменю у порівнянні з попереднім місяцем з 6,8 млн т до 7,6 млн т, а експорт з 3,5 до 4 млн т. Нагадаємо, поточного МР в Україні виростили 9 млн т ячменю, при можливому експорті близько 4,6 млн т.

Українська зернова асоціація щомісячно уточнюватиме прогноз збору врожаю та експорту зернових та олійних культур.

Нагадаємо, що обсяг експорту зернових культур з України з початку 2019/20 МР, станом на 27 травня 2020 року, склав більше 53,7 млн ​​т, що на 8 млн т (або на 17,5%) вище за показник минулого року (45,7 млн т).

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

20 червня 2020
Введення мита на дизпаливо негативно позначиться на фермерах, — УЗА
За словами президента Української зернової асоціації (УЗА) Миколи Горбачова, мита посприяють значному підвищенню вартості дизельного...
31 травня 2020
Україна реалізувала понад 90% експортного потенціалу зернових
Експортний потенціал українського зерна оцінюється в 54,8 млн т, що, за підсумками 10 місяців, реалізовано на 91%. Про це повідомив керівник служби...
22 травня 2020
Олег Тарасов: Уряду не варто обмежувати експорт зернових
Обмеження зернового експорту в умовах карантину нині недоцільне, адже продовольчого зерна в Україні й так досить. Про це повідомив народний депутат,...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...