Ринок добрив
Добрива

У боротьбі за збереження ринку добрив 11 депутатів Верховної ради України вступилися за представників аграрного сектору та ще минулого тижня звернулись з заявою до президента Володимира Зеленського, прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігоря Петрашко.

Офіційне звернення підписали народні депутати з комітету ВР з питань аграрної та земельної політики Олег Тарасов, Микола Сольський, Артем Чорноморов, Степан Чернявський, Дмитро Костюк, Дмитро Соломчук, Сергій Литвиненко, Максим Гузенко, Іван Чайківський, Олександр Гайду,  Артем Нагаєвський.

«Запровадження квот на імпорт мінеральних добрив однозначно призведе до підвищення цін на вказану категорію товарів для вітчизняних сільськогосподарських товаровиробників з огляду на структуру внутрішніх виробників мінеральних добрив України та досвід зловживання їх монопольним становищем на ринку України протягом 2014-2017 років, що встановлений Антимонопольним комітетом України. Рішення Антимонопольного комітету України від листопада 2019 року про примусовий поділ групи заводів-виробників мінеральних добрив», – заявив ініціатор звернення Олег Тарасов.

Депутати зазначають, що запровадження квот призведе до підвищення цін у товаровиробників. Адже вони будуть змушені більше витрачати на добрива на внутрішньому ринку.

Ціни на мінеральні добрива станом на сьогодні в Україні вищі ніж у країнах ЄС на 30-40%. Після запровадження квотування імпорту прогнозується додаткове підвищення цін внаслідок звуження конкуренції на ринку… Зростання цін на добрива прямо вплине на собівартість продукції сільськогосподарських товаровиробників, оскільки частка вартості добрив у собівартості продукції складає 20-35%. Підвищення цін на добрива, до чого безумовно призведе обмеження імпорту, напряму вплине на вартість товарів для внутрішніх споживачів, а також погіршить позиції аграріїв на зовнішньому ринку», – вказав Тарасов.

Депутати просять президента та уряд не запроваджувати квоти на імпорт та не вдаватись до помилкового кроку з огляду на умови, в яких перебувають аграрії – у боротьбі з наслідками посухи та економічної кризи, спричиненої пандемією COVID-19.  

Крім того з аналогічним проханням до президента, прем'єра та керівника МЕРТу вже цього тижня звернувся і голова аграрного комітету Микола Сольский від імені всіх членів комітету. нижче прикріплюємо це звернення.  

 

 

Нагадаємо, під Верховною Радою України аграрії протестували проти наміру Міністерства економіки, торгівлі та сільського господарства ввести квоти на імпорт мінеральних добрив в Україну. Також Аграрні асоціації звернулися з офіційним листом до президента Володимира Зеленського у складі ГС «Всеукраїнський аграрний форум» із вимогою не обмежувати імпорт добрив та не допустити монополізації ринку.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

1 червня 2020
Зацікавлені країни можуть оскаржити в СОТ рішення України квотувати імпорт міндобрив
Країни, зацікавлені в імпорті мінеральних добрив в Україну, у разі введення останньою квот на ввезення цієї продукції можуть вимагати компенсації...
29 травня 2020
Аграрний комітет Ради просить президента і уряд не допустити квотування імпорту мінеральних добрив – заява
Аграрний комітет у повному складі звернувся до президента Володимира Зеленського, прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та...
28 травня 2020
Під Радою аграрії протестують проти рішення МЕРТ ввести квоти на імпорт добрив
Сьогодні під Верховною Радою України аграрії протестують проти наміру Міністерства економіки, торгівлі та сільського господарства ввести квоти на...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...