Експорт молочної продукції з України у 2020 році скоротився на чверть
Експорт молочної продукції з України у 2020 році скоротився на чверть

Експорт української молочної продукції за чотири місяці 2020 року скоротився на 26% у всіх категоріях молочних товарів, тоді як імпорт зріс на 156%. Про це повідомляє прес-служба Асоціації виробників молока (АВМ).

«За чотири місяці втрати від скорочення експорту української молочної продукції склали 22,7 млн дол., торговельне сальдо продовжує від’ємний курс і вже сягнуло $24 млн. Загалом за цей період було експортовано товарів на суму $64,7 млн, що на 26% менше, ніж у минулому році. За підсумками чотирьох місяців, «мінусують» абсолютно всі категорії молочних товарів», — ідеться у повідомленні.

Зазначається, що найбільше постраждав експорт вершкового масла: на зовнішніх ринках його продали лише 4,1 тис. тонн (-45,5% до аналогічного минулорічного показника). Також триває скорочення продажу згущених молока та вершків: тут падіння досягло 34%, фактично продано лише 6,5 тис. тонн.

Схожі темпи скорочення експорту і сирів (на 32%, до 1,6 тис. тонн); молока та вершків незгущених (на 30%, до 7,6 тис. тонн).

Погіршилася ситуація з торгівлею кисломолочними продуктами, де падіння експорту досягло 13% — до 1,7 тис. тонн. Експорт морозива (єдина група молочних товарів, яка у І кварталі демонструвала зростання) за підсумками чотирьох місяців також зменшився на 0,6% — до 1,9 тис. тонн.

Втім, аналітики відзначають певне пожвавлення зовнішньої торгівлі за деякими позиціями, хоча й там експорт не вийшов із мінусу. Приміром, скорочення експорту молочної сироватки, яке становило 39% у січні-березні порівняно з аналогічним періодом минулого року, у січні-квітні дорівнювало вже 25% (7,9 тис. тонн). Схожа динаміка й щодо казеїну, нарощування експорту якого дало можливість скоротити відставання з мінус 39,5% у січні-березні до мінус 10,7% (985 тонн) у січні-квітні.

Водночас, наголосили в Асоціації, імпорт молочної продукції демонструє зростання по всіх товарних групах. За січень-квітень цей період було імпортовано продукції на загальну суму 88,7 млн дол., що на 156% більше, ніж за чотири місяці торік.

Найбільше зростання демонструють імпорт масла (+992%, або до 4,1 тис. тонн) та групи незгущених молока і вершків (+664%, до 4 тис. тонн). До трійки товарів, імпорт яких зріс найбільше, входить і казеїн (+415%, до 67 тонн).

Тризначні цифри зростання порівняно з чотирма місяцями минулого року мають також імпорт морозива (+184%, до 159 тонн), сирів (+137%, до 13,1 тис. тонн) та молока і вершків згущених (+123%, до 1,4 тис. тонн). Менше всього, але зростав імпорт молочної сироватки (+85%, до 1,3 тис. тонн) та кисломолочних і ферментованих продуктів (+32%, до 2,6 тис. тонн).

Попри негативне сальдо зовнішньої торгівлі молочними продуктами за перших чотири місяці року, експерти АВМ у наступні місяці сподіваються на пожвавлення зовнішньої торгівлі та зменшення від’ємного торгового балансу. Передумовами цього є, зокрема, традиційний сезонний фактор посилення зовнішньоторговельної активності, а також послаблення загальносвітового карантину і відновлення попиту.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

6 червня 2020
Імпорт молочної продукції збільшиться до 1 млн т до кінця року, — експерт
За І квартал 2020 року в Україну імпортовано 10,2 тис. т сирів та 7 тис. т іншої молочної продукції, тобто, за...
4 червня 2020
Мінекономіки рекомендують прийняти національну програму розвитку молочної галузі
МЕРТу, а в майбутньому й Міністерству аграрної політики, потрібно приймати національну програму розвитку молочної галузі, яка складатиметься з двох...
13 травня 2020
Порти України скоротили перевалку зерна на 10%
Морські порти України на минулому тижні (2-8 травня), за оперативними даними, перевантажили на експорт 984 тис. т зернових проти 1,1 млн т тижнем...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...