Пшениця може стати другою нафтою на найближчі роки, – експерт FAO
Пшениця може стати другою нафтою на найближчі роки, – експерт FAO

У світі постійно зростає попит на пшеницю, тому вона стає справжнім стратегічним продуктом на найближчі роки. Про це заявив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO) Андрій Ярмак, передає Укрінформ.

«Пшениця може стати другою нафтою, адже попит на пшеницю зростає. Отже, це дійсно є дуже важливий стратегічний продукт на найближчі роки. А от фуражні зернові можуть подешевшати», — зазначив Ярмак.

Він вважає, що Україні, на відміну від інших країн, голод не загрожує, адже наша країна є нетто-експортером практично всіх основних видів продуктів харчування і особливо не залежить від імпорту.

«Світу загрожує голод завжди. І криза, яка пов’язана з коронавірусом, може значно поглибити цю загрозу. Тут є дві складові: фізична неможливість купити продукти, бо їх фізично немає в країні, та відсутність коштів на купівлю продуктів. Оскільки мільйони людей щоденно втрачають зараз роботу та джерела доходів, то друга складова є дуже значущою. Навіть в США, найбагатшій країні світі, голод загрожує тим, хто втратив роботу», — наголошує експерт.

За його словами, фізична неможливість купити продукти через їхню відсутність в країні часто є наслідком дій урядів-країн експортерів.

Приміром є країни, що починають обмежувати експорт, скажімо зерна, внаслідок чого країни, що тут його закупали, не можуть швидко переорієнтуватися і знайти альтернативи. Крім того, значно зростає ціна. Також буває так, що блокують кордони та перевезення, розвантаження в портах тощо, і це теж спричиняє фізичну відсутність важливих імпортних продуктів», – пояснив Ярмак.

На його думку, Україні не варто обмежувати експорт зерна, адже головне, щоб виробнику було вигідно вирощувати продукцію.

«Якщо ж будуть обмежувати, то тоді дійсно залишимося без зерна, бо ціна впаде, виробнику стане не вигідно вирощувати його, і будемо і без зерна, і без доходу від експорту. Якщо держава хоче створити резерв, може закупити по ринковій ціні», — підсумував Ярмак.

Нагадаємо, Україна експортувала 95% від запланованого обсягу пшениці.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

28 жовтня 2020
Пшениці нового врожаю вже залишилося близько 3,5 млн т – решту вже експортовано або законтрактовано
Пшениці нового врожаю вже залишилося близько 3,5 млн т – решту вже експортовано або законтрактовано. З такою заявою виступила менеджер із...
24 червня 2020
Україна має створити Стабілізаційний нафтовий резерв до 2023 року – проєкт моделі
Україна має створити Стабілізаційний нафтовий резерв до 2023 року. Про це в інтерв’ю AgroPolit.com розповів екс-керівник Держрезерву Ярослав...
13 травня 2020
Україна не планує обмежувати експорт пшениці
Україна не планує обмежувати експорт пшениці, адже сьогодні ми маємо 6-місячний запас зерна, цього цілком достатньо до майбутнього врожаю. Таку заяву...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...