На Одещині посуха знищила 70-80% озимих
На Одещині посуха знищила 70-80% озимих

Весняна посуха завдала нищівного удару по сільському господарству Одеської області: найгірша ситуація на – півдні регіону, де загинуло більше половини озимих культур, а в Придунав'ї – 70-80%. Про це повідомляє «Думська».

Фахівці кажуть, що у грунті  – недостатньо вологи, щоб колос міг взяти її звідти. Наявність вологи в метровому шарі – 10-15 міліметрів при необхідності мінімум 40 міліметрів.

Колись в українській Бессарабії, яка в минулому переживала подібні посухи, функціонувала потужна зрошувальна система. Штучний полив міг би врятувати поля, але, велика частина системи за останні десятиліття була знищена.

«У 2003 році мій батько орендував близько 30 гектарів землі, і з тих пір ці 30 гектарів ми обробляємо. Ця земля знаходиться в кілометрі від озера Ялпуг. Колись був трубопровід, його розікрали, розрізали на металобрухт. Здавалося б, що таке кілометр? Зовсім небагато. Проте ми вважаємо, що відновлення труби обійдеться в мільйон гривень. Яких у нас немає: 30 га – це маленьке поле, воно не приносить таких грошей. Але навіть якщо ми знайдемо кошти, належить оплачувати кожен кубометр води, а вода стоїть теж недешево. Я не знаю, яку культуру ми повинні вирощувати, щоб оплатити це все», – розповів 27-річний фермер з Улоговини Ренійського району Олександр Драгнев. -.

На думку аграріїв, уряд повинен активніше брати участь в їх житті – хоча б в цьому, неврожайного, році. Потрібно створити стабілізаційний фонд і компенсувати частину збитків виробників, щоб не допустити масового банкрутства. Можливо, слід законодавчо зобов'язати банки оголосити «кредитні канікули» сільгосппідприємствам, які демонстрували високі показники збору зерна і своєчасні податкові відрахування в попередні п'ять років.

Фермери звернулися по допомогу до влади. На початку квітня облрада затвердила текст відозви до Кабміну і президента. Але в Києві не почули. Тепер в зборах готують нове звернення. Планують вимагати дотації для постраждалих від посухи фермерів, доступні кредитні програми і податкові пільги.

Проблема, яка виникла в Одеській області, катастрофічна, масштабна, і без системного підходу з боку керівництва країни і області наші фермери і наші селяни нічого не зроблять. Ми чітко розуміємо, що їх ресурси на межі, – заявив голова облради Сергій Паращенко.

Нагадаємо, що за оцінками Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України (МЕРТ), через кліматичні зміни у 2020 році від посухи в Україні постраждало 10-15 % всіх посівів.

.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

5 січня 2021
Головна проблема 2020 року — посуха на більшій частині України
Головна проблема року — посуха на більшій частині України. Таку думку в коментарі для AgroPolit.com висловив генеральний директор агрохолдингу...
19 вересня 2020
В МЕРТ пояснили чи варто розраховувати аграріям на спрощення оподаткування через кліматичні проблеми
Представники Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, відповідаючи на запит AgroPolit.com, пояснили чи зможуть аграрії,...
17 вересня 2020
У МЕРТ пояснили схему компенсації аграріям збитків від посухи
В міністерстві економіки пояснили схему компенсації аграріям збитків від посухи. В матеріалі AgroPolit.com опубліковані відповіді представників...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...