Боротьба із корупцією в Україні застопорилася через суди ― Уґас
Боротьба із корупцією в Україні застопорилася через суди ― Уґас

В Україні немає довіри до діючої системи влади. Про це повідомив голова Правління глобального руху Transparency International Хосе Уґас.

На його думку, ситуацію можна змінити. Слід трансформувати судову систему в Україні, яка не дає розірвати коло безкарності за корупційні злочини. Також треба залучити іноземних спеціалістів у якості нейтральних спостерігачів, партнерів і тренерів, як це робить успішна Міжнародна Комісія проти безкарності у Гватемалі (International Commission Against Impunity in Guatemala ― CICIG).

«Корупціонери все ще на свободі. Судові справи проти колишнього президента Віктора Януковича та його поплічників застопорилися через системні проблеми в судовій системі. Існують постійні свідчення зв’язків між високопоставленими українськими чиновниками та інтересами олігархів. Це великий бізнес в межах однієї країни», ― вважає Уґас.

Він відмітив, що ключовою проблемою в Україні є неефективність системи правосуддя через високий рівень корупції. Саме тому Уряд обговорює пропозицію про створення антикорупційного суду. Голова ТІ підкреслив, що це доволі цікава ідея, яку необхідно й далі просувати громадським організаціям та владі.

«Деякі вірять в те, що незалежне, чесне та професійне правосуддя може забезпечити група міжнародних фахівців, яка б призначала членів суду та залучала до складу суддів міжнародних юристів. Інші ж вивчають досвід CICIG, створеної ООН у 2008 році. Якщо взяти дану модель в якості відправної точки та адаптувати її до українських реалій, вона б стала гарним початком для вирішення значних складнощів судової системи», ― сказав голова.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...