Бахматюк звернувся до уряду з пропозицією повернути державі 8 млрд грн заборгованості виведених з ринку банків
Бахматюк звернувся до уряду з пропозицією повернути державі 8 млрд грн заборгованості виведених з ринку банків

Власник групи компаній Ukrlandfarming та Авангард Олег Бахматюк запропонував Кабінету міністрів України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Національному банку та Офісу генерального прокурора механізм повернення заборгованості виведених з ринку у 2014-2015 роках банків «ВіЕйБі Банк» та «Фінансова ініціатива» в сумі 8 млрд грн. Про це йдеться у зверненні Олега Бахматюка, передає прес-служба компанії.

Зараз основним джерелом повернення коштів кредиторам та державному бюджету є продаж активів неплатоспроможних банків, що в середньому приносить державі лише близько 1% від заборгованості.

Олег Бахматюк вважає, що для держави в нинішніх умовах світової економічної кризи важливе швидке та максимальне повернення коштів і виступає з пропозицією повернення державі 8 млрд грн протягом 5 років. Це також дозволить зберегти важливе для реального сектору економіки підприємство, яке дає роботу 27 тисячам працівників, генерує близько 1% ВВП країни та сплатило за останні 3 роки близько 7,7 млрд грн податків. Для цього він пропонує використати успішний світовий досвід врегулювання таких заборгованостей.

Такий шлях підтримують і міжнародні фінансові структури, зокрема МВФ і Світовий банк. Прошу Вас підтримати цю пропозицію як таку, що відповідає інтересам держави», — йдеться у зверненні-меморандумі бізнесмена.

В тексті меморандуму також містяться пропозиції щодо врегулювання проблемної заборгованості шляхом реструктуризації, що дозволить отримати 8 млрд гривень в бюджет держави. Перший платіж в сумі 1 млрд грн буде здійснено протягом 2020 року, повна виплата суми, що залишилася, — протягом наступних 5 років без відстрочки виплат по тілу кредиту.

Нагадаємо, що проти власника агрохолдинга «Укрлендфармінг» Олега Бахматюка, одного з найбільших агровиробників України, який створює близько 1% ВВП, НАБУ відкрили провадження, в рамках яких без санкції суду розпочало допити 10 тисяч працівників підприємств. Також відбувається тиск на два найбільших в Євразії птахокомплекси, які працюють з 2013 року. Раніше в інтерв’ю Олег Бахматюк заявляв, що відкрита проти нього справа – це особиста помста.

Раніше Олег Бахматюк і колектив компанії звернулися до президента Володимира Зеленського з приводу утисків з боку керівництва НАБУ. 

Також близько 3 тис. працівників групи компаній «Укрлендфармінгу» та арохолдингу «Авангард» зібралися під стінами Верховної Ради. Вони вимагали від уряду та президента припинити тиск на компанію з боку силових структур та зберегти їхні робочі місця.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

14 червня 2020
Міхеїл Саакашвілі підтримав пропозицію Олега Бахматюка про вирішення проблем між бізнесом та державою
На засіданні Національної ради реформ глава Офісу простих рішень Міхеїл Саакашвілі заявив про те, що між державою і бізнесом будуть...
10 травня 2020
Керівник великого агрохолдингу назвав недоліки ухваленого закону про ринок землі
Недоліки ухваленого закону про ринок землі назвав у інтерв’ю strana.ua власник Ukrlandfarming Олег Бахматюк. Він описав...
8 травня 2020
Уряду радять просити в обмін на експорт до Китаю фінансову підтримку у $20 млрд
Претендувати на фінансову підтримку Китаю у $20 млрд в обмін на поставки продукції до країни-партнера рекомендує уряду...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...