У Зеленського назвали три ключові речі, які вдалося забезпечити для українських аграріїв у 2020 році
У Зеленського назвали три ключові речі, які вдалося забезпечити для українських аграріїв у 2020 році

Радник президента України з питань економіки Олег Устенко провів розширену зустріч із представниками Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, представниками агропромислового комплексу, виробниками мінеральних добрив та сільськогосподарської техніки, а також профільними асоціаціями аграріїв і хіміків. Про це повідомляє прес-служба Офісу президента.

На нараді обговорили ситуацію у сільському господарстві під час весняної посівної кампанії та шляхи забезпечення високих показників врожайності в Україні в умовах надзвичайної ситуації, спричиненої поширенням COVID-19.

Президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко зазначив, що наразі весняно-польові роботи йдуть за планом.

Представники аграрної галузі наголосили, що чимало сільськогосподарських напрямків нині потребують підтримки з боку держави.

Уповноважений президента України з земельних питань Роман Лещенко відзначив три ключові речі, які вдалося забезпечити для українських аграріїв у поточному році. Перше – державна підтримка у розмірі 4 млрд грн зберігається, попри секвестр бюджету. Друге – ухвалення базового земельного закону, на основі якого у найближчі місяці буде прийнято низку нормативно-правових актів, які наведуть лад у земельних правовідносинах. Третє – це те, що президент України оперативно реагує на ситуацію з продовольчою безпекою», — йдеться у повідомленні.

На переконання Романа Лещенка, Україна має достатні обсяги, щоб повністю забезпечити власне споживання зерна та виконання експортних контрактів.

Президент Союзу хіміків України Олексій Голубов відзначив, що наразі вітчизняні заводи з виробництва мінеральних добрив працюють у нормальному режимі, всі працівники підприємств забезпечені необхідними засобами дезінфекції та захисту.

У цьому році після шести років зупинки вдалося запустити виробництво аміаку на сєвєродонецькому «Азоті». І це дало можливість збільшити виробництво продукції. Українські хіміки в першому кварталі цього року виробили мінеральних добрив на 170 тис. т більше, ніж за той самий час у 2019 році. І у квітні українські підприємства ще збільшать виробництво», – наголосив Олексій Голубов.

Віце-президент Союзу хіміків України Ігор Гольченко навів дані, що порівняно з показниками початку 2019-го ціни на вітчизняні мінеральні добрива знижуються щоквартально, і зараз є мінімальними за останні роки.

Ми працюємо над тим, щоб цей процес продовжувався, або щоб, як мінімум, не було відчутних цінових коливань. Газ дійсно впав у ціні, і ми бачимо, що виробник реагує на це своєю ціною. Проте є ще низка способів, як можна дати ринку більш доступний товар, у чому зацікавлений кожен виробник», – зазначив Ігор Гольченко.

За словами радника президента України з питань економіки Олега Устенка, зустрічі в такому форматі стануть постійними, оскільки питання розвитку агросектору наразі перебуває під особливим контролем президента України.

Нагадаємо, у Зеленського заявили, що продуктові ринки контролюватимуть жорсткіше.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

21 квітня 2020
Названо ТОП-3 провали і досягнення для агросектору за рік президентства Зеленського
AgroPolit.com проаналізував провали і досягнення для агросектору у перший рік п’ятирічки президентства Володимира Зеленського. Про це...
6 квітня 2020
У Зеленського заявили, що продуктові ринки контролюватимуть жорсткіше
Продуктові ринки в Україні під час карантину, введеного через поширення коронавірусної інфекції, вирішили контролювати жорсткіше. Про...
6 квітня 2020
Зеленський повідомив, чи будуть встановлені додаткові обмеження експорту
Президент Володимир Зеленський заявив, що нестачі продтоварів не буде, і тому поки потреби в додаткових обмеженнях експорту немає. Про це він...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...