Карантинні заходи
Карантин

Правила підвезення працівників на роботу у ягідництві та під час посівної на поля під час карантину прописали у Постанові уряду №211 від 11 березня 2020 року. Її деталі роз’яснив під час другого Агрополітичного форуму від Агро-Продовольчої Ради: «Аграрний сектор України в умовах пандемії» повідомив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства з питань агрополітики Тарас Висоцький.

Перше правило – вчасне проведення посівної є питанням продовольчої безпеки, тому доступ має бути максимальним для працівників.

«Чинна Постанова №211 від 11 березня 2020 року передбачає, що все, що стосується забезпечення продовольчої безпеки, має функціонувати, і це пріоритет. Мають бути забезпечені всі санітарні заходи, але господарства не підпадати під заборону діяльності. Також ми побачили, що необхідно, щоб не було на місцях подвійного трактування у зв’язку з введенням терміну  «критична інфраструктура». Тому зараз готуються зміни до Постанови №211, у якій буде чітко виписано, «сільське господарство», як галузь, «постачання для сільського господарства», «переробка харчової продукції» і «торгівля». Це лягає у продовольчу безпеку, яка вже зафіксована, але будуть ще галузі чітко артикульовані для того, щоб не очікувалося подвійного трактування на місцях», – сказав Висоцький.

Друге – усі підприємці на місцях мають ознайомитися зі своїми правами та обов’язками та за потреби показувати текст постанови поліції на місцях.

«Ми комунікуємо з МВС, поліцію постійно інформуємо, що це все є елементами продовольчої безпеки. Але готується більш детальне роз’яснення, щоб не в ручному режимі кожен регіон собі ухвалював, а кожен виконавець, який має повноваження по контролю, міг бачити цей документ. Наша Нацполіція має орієнтуватися в усіх галузях. У тому числі, у продовольчій безпеці та сільському господарстві, щоб не допустити зупинку галузі. Дуже критично день у день виконати весняно-польові роботи», – розповів заступник міністра.

Третє – перевезення великогабаритної техніки за певних умов можна здійснювати без спеціального супроводу поліції.

Передбачено, що крупногабаритна техніка має пересуватись у супроводі автомобілів з мигалками. У деяких господарствах виникало питання, чи можна брати власні машини з мигалками для супроводу, якщо надто довго чекати на спецтехніку від поліції, та ще й необхідно доплачувати по 9 грн за км дороги, коли вони приїжджають. Зміни до правил дорожнього руху, які були прийняті від 26 лютого 2020 року передбачають можливість перевезення габаритної техніки шириною до 3 м 75 см без спеціальних дозволів. Але потрібно вчепити відповідні знаки, і має бути наданий господарством один власний легковий автомобіль з мигалкою оранжевого кольору, як супровід. Багато аграрних виробників цим користуються. Для перевезення сільськогосподарської техніки габаритами до 2,6 м взагалі ніяких дозволів не потрібно. Бувають прецеденти, коли поліція мала претензії, але ми розбираємось і проблеми вирішуються».

Четверте – перевозити людей на роботу на полях, як у ягідництві не заборонено за умови виконання правил безпеки.

«Щоб перевозити у спеціальних автобусах людей на поля, на сайті Нацполіції є форма. Треба подати заявку. Там пройти дуже простий алгоритм і отримати допуск. У заявці треба буде перелічити ПІБ всіх працівників, маршрут, по якому вони будуть на ці сезонні роботи довозитись, і потім самостійно забезпечити їх масками і антисептиками під час перевезення і перебування в автобусі чи іншому транспортному засобі. Якщо на полі ширина міжрядь у просапних культур менша за 10 метрів, варто зробити шахматку – щоб одна людина пішла, відійшла на 10 метрів, тоді по іншому міжряддю починає йти друга людина. Це все можна організувати, якщо носити засоби індивідуального захисту та забезпечувати концентрацію людей. Організували – аргументувати уже не треба, можна працювати».

П’яте – перекривати доступ до сільських пасовищ необхідності немає

Таких прецедентів ми не чули, щоб десь перекрили доступ до пасовищ. Бо на пасовищі можна легко забезпечити відстань 1 людину на 10 квадратних метрів. Однак питання життєдіяльності та виробництва на місцях вирішує громада. Постанова №211 пропонує критерії – в даному випадку за правилами ізоляції не повинно бути більше як 1 людина на 10 квадратних метрів. Якщо у вас гектар пасовища – це 10 тисяч квадратних метрів, там може бути тисяча людей. Якщо питання будуть виникати – звертайтесь до профільних асоціацій та міністерств щодо питань поліції ми будемо з’ясовувати і коментувати.

Шосте – рибні господарства мають право на роботу на тих же правах, що тваринники та землероби.

«Рибництво, аквакультура входять до продовольчого кошика згідно критеріїв FAO та ВООЗ, тому правила поширюються і на цю галузь господарства», –підсумував Висоцький.  

Нагадаємо, продуктові ринки в Україні під час карантину, введеного через поширення коронавірусної інфекції, вирішили контролювати жорсткіше. Про це повідомили у прес-службі ОПУ за підсумками щоденної селекторної наради президента Володимира Зеленського з представниками уряду та державних відомств, які залучені до запобігання поширенню COVID-19.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

7 квітня 2020
Кожен п'ятий малий бізнес може закритися через карантин – опитування
18% компаній розглядають варіант закриття бізнесу, 77% — повідомляють про втрати до 75% від доходів, лише 4% можуть похвалитися збільшенням...
7 квітня 2020
У парламенті пропонують не нараховувати пеню по кредитах впродовж місяця після карантину
У парламенті зареєстрували законопроект, у якому пропонують окрім того, що не нараховувати пеню за прострочені кредити під час карантину, забезпечити...
26 червня 2019
Аномальна спека сприяє розмноженню шкідників на полях, – Держпродспоживслужба
Аномальна спека сприяє розмноженню шкідників на полях. Про це повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби. Нагадаємо, що у Херсонській області...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...